Pesszimistábban látja a jövőt a Világbank

2009.06.23. 07:34 Módosítva: 2009.06.23. 07:41
A három hónappal ezelőttinél jóval borúlátóbb prognózist adott ki a Világbank, figyelmeztetve arra, hogy tovább duzzadhat a szegénység és a munkanélküliség, ahogy a tőke elmenekül a fejlődő országokból.

A világgazdaság az idén 2,9 százalékkal zsugorodik - áll a Világbank legfrissebb jelentésében -, jövőre is csak 2 százalékos lehet a növekedés, majd 2011-re várható izmosabb, 3,2 százalékos plusz. A washingtoni hitelszervezet márciusban még csak 1,7 százalékos globális GDP-csökkenést jelzett előre 2009-re, 2010-re viszont már 2,3 százalékos bővülést remélt.

A Világbank a világgazdaság legtöbb fontos szereplőjétől a korábban prognosztizáltnál gyengébb teljesítményt vár - kivéve Kínát és Indiát -, a világkereskedelem pedig ijesztően nagy mértékben szűkülhet az idén: 6,1 százalék helyett 9,7 százalékkal apad majd a forgalom.

Az IMF nem vár ilyen mély gödröt

A Világbanknál kevésbé pesszimista testvérszervezete, a Nemzetközi Valutaalap (IMF): 2009-re ők 1,3 százalékos zsugorodást, 2010-re pedig 2,4 százalékos növekedést várnak a világgazdaságtól, sőt múlt pénteken közölték, hogy e becsléseket kissé felfelé tervezik korrigálni.

A Szöulban tartott nemzetközi konferencia alkalmából kiadott Global Development Finance jelentés szerint a válság utáni fellendülés ugyan megindulhat még az idén, a szegényebb gazdaságok azonban jócskán lemaradnak a gazdagok mögött. A gazdaságösztönzést szolgáló, precedens nélküli költekezés a jövőben a kívánttal ellentétes hatásokkal járhat, ha a fellendülés után is fenntartják - figyelmeztetett a Világbank -, ezért a kormányoknak ébereknek kell lenniük, amikor felvázolják a mostani expanzív (laza, költekező) költségvetési és monetáris politikákból kivezető utakat.

A fejlődő országokban növekszik a munkanélküliség, a világ szegényeinek helyzete lényegesen romolhat, ahogy elapad a külföldi tőke beáramlása: a csúcsévet jelentő 2007-ben 1200 milliárd dollárnyi külföldi működőtőke érkezett ezekbe az országokba, idén ez 363 milliárd dollárra eshet vissza. Megterheli a fejlődők pénzügyi helyzetét az is, hogy a válság miatt kevesebb segély érkezik a fejlett országokból.

Mindezek eredményeként a fejlődő világ gazdasága idén csak 1,2 százalékkal növekszik majd (márciusban még 2,1 százalékot jeleztek), ezen belül a kelet-európai és a közép-ázsiai térség teljesít majd a leggyengébben, itt 4,7 százalékos lehet a visszaesés, szemben a korábban kalkulált 2 százalékkal. (Magyarországot nem ebben az országcsoportban tartja nyilván a Világbank, tőlünk idén 3,5 százalékos, jövőre 0,5 százalékos mínuszt várnak, 2011-re viszont már 3 százalékos bővülés jöhet.)