Rekordkölcsön az európai bankoknak

2009.06.24. 16:13 Módosítva: 2009.06.24. 16:30
Az EKB rekordösszeggel növelte az euróövezetben a bankok likviditását. szerdai árverésén 442 milliárd euró kölcsönt nyújtott kereskedelmi bankoknak. A futamidő szokatlanul hosszú, 12 hónapos, valamint a kamat is nagyon alacsony, 1 százalékos. Szakértők szerint ez felpörgetheti a hitelezést, jelentősen javul a bankok likviditása.

Bombaként robbant ma a hír, hogy rendkívül nagy összeggel, 442 milliárd eurónyi 1 százalékos kamatozású, különösen hosszú, 12 hónapos futamidejű hitellel segíti meg az eurózóna 1121 bankját az EKB. Eddig csak rövidebb időre kaphattak kölcsönt a kereskedelmi bankok. Fontos még, hogy az EKB legutóbb május elején csökkentette alapkamatát, negyed százalékponttal 1 százalékra.

A monetáris enyhítés eddig nem alkalmazott eszközéről van szó, mellyel az Európai Központi Bank elismerte, hogy kamatcsökkentéssel és egy-két hetes hitelekkel nem érte el azt a célt, amelyet a banki hitelezés újraindulása jelentett volna az európai gazdaság számára. Az aukción résztvevő 1121 bank nagy érdeklődést mutatott a konstrukció iránt, melynek összegét az EKB holnap folyósítja a pénzintézetek számára. A MarketWatch által megkérdezett szakértők szerint nem meglepő a tolongás a bankok részéről, hiszen nagyon alacsony kamaton juthattak pénzhez. Az előzetes várakozások egyébként 300 milliárdnyi euró kölcsönt vártak.

Szakértők úgy vélik, ezzel a hitellel olyan likviditásbőség keletkezett, melynek révén a pénzpiaci kamatok rekord mélységbe kerülhetnek. Ezt látszik bizonyítani a 12 hónapos Euribor alakulása is, amely ma 1,57 százalékra esett. Az aukció következtében a bankok rövidebb források iránti kereslete is várhatóan jelentősen csökkenni fog.

Az intézkedés hatására emelkedni kezdtek a tőzsdék, a banki papírok. A Barclays és a Deutsche Bank részvényeinek árfolyama több mint négy százalékkal nőtt. Az OTP részvények a reggeli plusz után egész nap mínuszban tartózkodtak, de a döntés után emelkedésnek indult az árfolyam.

A bankok likviditása jelentősen javulhat az intézkedés miatt, most már csak az a kérdés, ez mennyire fog meglátszódni az érintettek hitelezési aktivitásában. Erre nagy szükség volna: májusban immár három hónapja csökkent az európai bankok hitelezési aktivitása, holott az eurózóna idei évre várt 4.6 százalékos gazdasági visszaesése ennek épp az ellenkezőjét indokolná.

Daniele Antonucci, a Capital Economics londoni közgazdásza a Bloombergnek úgy nyilatkozott, bár az EKB livikditásserkentő intézkedése helyes lépésnek tűnik, nincs arra garancia, hogy a bankok a hitelezési aktivitás növelésére fogják használni az extra likviditást.

A ma bejelentett pénzösszeg olyan nagy, mint az összes idei eurózónabeli szuverén kibocsátás egyharmada – lelkendezett Erik Nielsen, a Goldman Sachs londoni vezető közgazdásza. A kereslet is nagy volt, az EKB boldog lehet ezzel – fogalmazott. A monetáris lazítás következő lépéseként júliusban 60 milliárd eurónyi fedezett kötvényt fog vásárolni a jegybank.

Mindez azt jelenti, hogy szükség van tőkére. Ez arra utal, hogy pénz áramlik a gazdaságba, és a központi bankoknak pont ez a célja, hogy felpörgessék a gazdaságot – mondta a Forbesnak Mike Lenhoff, a Brewin Dolphin elemzője.

Az EKB májusban jelentette be, hogy 12 hónapra növeli hiteleinek maximális futamidejét. További két hasonló aukcióra lehet számítani még az idei évben: az egyik szeptember 29-én, a másik pedig december 15-én lesz. Az előző rekordot még egy két évvel ezelőtti aukción érték el, a BBC Online szerint 2007 decemberében 348,6 milliárd eurót pumpáltak a piacba.