150 évre ítélték Madoffot

2009.06.29. 17:38 Módosítva: 2009.06.29. 17:57
A Wall Street történetének legnagyobb csalásáért 150 év börtönre ítélték az 65 milliárdot sikkasztó Bernie Madoffot. A 71 éves üzletember bocsánatot kért az okozott kárért.

A lehető legnagyobb büntetést, 150 évet kapott Bernie Madoff - jelentette a CNN. Az üzletember 65 milliárd dollárt kárt okozott ügyfeleinek a Ponzi-sémával. Az ítélet hallatán a hallhatóság - melyben között nagyon sok károsult volt - tapsolni kezdett.

A Ponzi-séma

Amerikában Ponzi-sémának nevezik azt, a piramisjáték elve alapján működő, a befektetők naivitását kihasználó csalási szisztémát, amikor hatalmas profitot ígérnek a befektetőknek, de a pénzeket valójában nem fektetik be, és a szédületes haszon által vonzott újabb befektetők pénzéből mindig az előző kör befektetőit fizetik ki. A rendszer egy idő után összeomlik a saját súlya alatt. Az olasz születésű Charles Ponziról nevezték el, aki a 20. század elején óriási méretű csalást hajtott végre e séma alapján.

A csalássorozatra decemberben derült fény, akkor vallotta be Bernie Madoff üzletember évtizedekig piramisjátékba forgatta ügyfelei pénzét, az összeomlás után 65 milliárdos kárt hagyva maga után. Nagyon sok intézményt, alapítványt és családot taszított csődközelbe ezzel. Maga vallotta be a csalást fiainak, miután nem tudott visszafizetni ügyfeleinek hétmillió dollárt. Fiai és Madoff több családtagja is vezető beosztásban volt a cégnél, de egyikük sem tudott a csalásról.

Az amerikai újságok percről percre közvetítették az eseményeket egészen onnan kezdve, hogy sötét színű öltönyében Bernard Madoff megjelent a tárgyaláson New York-i idő szerint röviddel délelőtt tíz előtt. megtudhattuk, hogy a bíró még a tárgyalás előtt azt nyilatkozta, az indokolt büntetést fogja adni. Maga az ítélethirdetés egy 250 férőhelyes teremben volt a bíróságon. A tárgyalásokon a bíróság megengedte Madoffnak, hogy saját ruháját viselje, nem kellett felvennie a kék nadrágot és inget, amit a vádlottak viselnek.

A tárgyaláson Madoff bocsánatot kért, azt mondta, nincs mentség arra, amit tett. Az ítélethirdetés előtt néhány károsult szólhatott, köztük voltakolyanok, akik az összes pénzüket elveszíteték. A BBC összeállítása alapján "érzelmes vallomásokat" hallhattak a jelenlévők, egyikük sírva is fakadt tanúvallomása alatt.

Bernie Madoff március 12-ei meghallgatásán vallotta magát bűnösnek több vádpontban, melyek között volt a csalás, pénzmosás, hamis tanúzás. Ügyvédje megpróbálta elérni, hogy legfeljebb 12 évre ítéljék Madoffot. A csalássorozat áldozatai persze ezt nagyon kevésnek gondolják és az ítélethirdetés előtt életfogytiglani börtönt követeltek a bíróságnak küldött leveleikben. Az ügyészek 150 év börtönt kértek a bírótól, ez a 71 éves Madoffnak még felezve, negyedelve is életfogytiglanit jelent. Az ügyészség az áldozatok magas számára és a hatalmas összegre hivatkozva kért ekkora büntetést.

madoff

Madoff és felesége elvesztette az összes vagyonát, az ingatlanjaikat. Egyedül a felesége, Ruth Madoff tarthatott meg 2,5 millió dollárt az ügyészséggel kötött megállapodás alapján.

A csalássorozat nagyon sok kérdést vetett fel. A nyomozás szerint a hetvenes években kezdődött az egész, és nagyon sokan kritizálták a felügyeleti hatóságokat, hogy ennyi ideig nem jöttek rá a csalásra, miközben többször is ellenőrizték a céget. Madoff valószínűleg azért úszta meg az ellenőrzéseket, mert a csalásokkal párhuzamosan legális üzletmenetet is folytatott. Cégének jelentős ügyfelei voltak, ő maga pedig jó hírű üzletember volt, aki kapcsolatot talált a legnagyobb befektetőkkel.