Soros: Pokoli időszak vár ránk

2009.07.02. 06:54 Módosítva: 2009.07.02. 08:45
Lehet, hogy Amerika a legrosszabbon már túl van, azonban a gazdaságba pumpált tömérdek pénz még bajokat okozhat a jövőben, véli a magyar származású befektetési guru, Soros György. A történelemben először egyszerre veszélyeztet minket a stagfláció és a defláció, azt pedig csak a jövő dönti el, hogy milyen végkimenetele lesz az állami beavatkozásnak. Soros szerint a szabályozóknak be kellene látniuk, hogy nem tudják megakadályozni a buborékok kialakulását.

A világ legsikeresebb fedezetialap-kezelője, a magyar származású Soros György szerint lehet, hogy már magunk mögött tudjuk a legrosszabbat, azonban még koránt sem lélegezhetünk fel. A Wall Street Journalnak adott interjújában a befektető az amerikai gazdasággal kapcsolatos aggályait ecsetelte, a kilábalást ugyanis az inflációs félelmek teljesen gajra vághatják, ami stagflációt vonhat maga után.

Soros szerint egy idő után a pótlólagos likviditásnak köszönhetően kijön a gazdaság a gödörből, azonban az infláció emelkedésével párhuzamosan emelkedő jegybanki alapkamat azonnal megfojtja a magára találó növekedést.

Túl sok lesz a pénz

Az emelkedő állampapírhozamok pedig magukkal fogják hozni jelzáloghitel kamatok emelkedését is, ami az ingatlanpiac feltámadását veszélyezteti, nem beszélve arról, hogy ez miképpen hat a válságot megszenvedő háztartásokra és az őket hitelező bankokra. A kötvény- és jelzáloghitel-kamatok emelkedése pedig az elmúlt hónapokban hatalmas emelkedést mutató részvénypiacokra is hatással lesz.

A guru szerint egyszerűen nincs más lehetőség a mostani helyzetben, mint hogy az állam töménytelen mennyiségű pénzt pumpál a rendszerbe, azonban ennek a hatásai egyelőre még beláthatatlanok. A Fed mérlege például tavaly szeptember óta 800 milliárd dollárról 10 000 milliárd dollárra emelkedett, ez még nem okoz gondot, azonban egy idő után egészen biztosan számolni kell a felesleges likviditással. Az éremnek azonban egy másik oldala is van, hiszen még mindig nem vonultak el a fejünk felől a deflációs félelmek, ami mondani sem kell, hogy mennyire káros lehet.

Minden megváltozott

A pénz- és tőkepiacok nemzetközivé válásával összhangban egy globális felügyeletet kellene létrehozni Soros szerint, a szabályozóknak pedig be kellene látniuk, hogy képtelenség a buborékok kialakulását megakadályozni, csak annyit tehetnek, hogy a buborék növekedését lelassítják.

A már nyugdíjazott befektetési guru téves feltevésnek tartja azt, hogy a szabályozók csak a pénzkínálatot akarják kontrol alatt tartani (a kamatok segítségével), és minden más területet a láthatatlan kéz uralma alatt hagynak. Meg kellene próbálkozni egyéb eszközökkel is, hiszen a mostani válság is arra mutatott rá, hogy csak a kamatokkal nem lehetett elejét venni az óriásbuboréknak, a spekuláció és tőkeáttétel növekedés ugyanis elburjánzott.

Soros pedig arra is figyelmeztet, hogy egyelőre úgy látszik a befektetők nem hajlandók levonni a tanulságokat. Az emberek úgy tesznek, mintha nem is lett volna pénzügyi válság, és vissza akarnak térni a normális üzletmenethez, azonban ez illúzió, hiszen a Lehman utáni korszak teljesen más feltételek teremt.