A Royal Dutch Shell a világ legnagyobb cége

2009.07.13. 14:44
A Royal Dutch Shell olajtársaság lett a világ legnagyobb vállalata több mint 460 milliárd dolláros bevétellel a tavalyi évben. A második legnagyobb cégnek az Exxon Mobil számít, míg a harmadik a Wal-Mart, a Fortune éves listája szerint. A legveszteségesebb vállalatok természetesen a bankszektorból kerültek ki 2008-ban, miközben iparágak szerint lebontva az élelmiszeripar teljesített a legjobban bevételnövekedés alapján.

Bevételnövekedés alapján rangsorolva az 500 legnagyobb vállalat között találjuk a francia közszolgáltatót, a GDF Suez-t, amely két vállalat egyesülésével jött létre 2007 szeptemberében. A régióból a lengyel olajcég, a PKN Orlen található a tíz legdinamikusabban növekvő között. A tavalyi évben az olajár rekordmagasságokban járt, amely az energiaipari cégek növekedését segítette. 2008-ban a legnagyobb profitnövekedést mutató vállalatok között van a Deutsche Telekom is, amely a bázisidőszak gyengesége következtében tudta közel a háromszorosára növelni profitját.

Jó üzlet az energia

A tavalyi évben a legnyereségesebb vállalatok között főként olajtársaságok szerepeltek, az Exxon Mobil 45 milliárd dolláros nyereségével az első helyet érte el 2008-ban. Az orosz energiaipari óriás, a Gazprom a második lett, míg a dobogó harmadik fokára a Royal Dutch Shell állhatott. Az eszközarányos megtérülés alapján a legnyereségesebb vállalat az autóalkatrészeket gyártó Delphi lett, az amerikai szoftveróriás, a Microsoft pedig a második helyet érte el.

table1

A Fortune ötszázas listájából 104 társaság veszteséges volt a 2008-as évben, a legnagyobb veszteséget termelő vállalatok között főként a bankszektor szereplői találhatók a pénzügyi válság következtében. A Fannie Mae közel hatvanmilliárd dollárt, a RBS 43, a GM pedig harmincmilliárdot veszített a tavalyi évben.

Sokan dolgoznak a Wal-Martnál

Az egyes iparágak közül a nyersanyagárak első féléves emelkedésének köszönhetően az energiacégek mutatták a második legnagyobb bevételnövekedést, első helyen az élelmiszeripari vállalatok állnak. A profitnövekedés tekintetében pedig szintén az elsők között vannak a bányatársaságok és az élelmiszerszektor.

table2

A világon a legtöbb dolgozót a Wal-Mart foglalkoztatja: több mint kétmillió alkalmazottja van világszerte. Őt követi a China National Petroleum, Kína legnagyobb állami olajipari vállalata, a Gazprom pedig kilencedik a legtöbb dolgozót foglalkoztató vállalatok listáján.