Súlyos megszorításokra lesz szükség Nagy-Britanniában

2009.07.13. 10:08
Százmilliárd font körüli – az éves brit hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 8 százalékának megfelelő, forintban kifejezve 32400 milliárd forintnyi – adóemelésekre és kiadáscsökkentésre lesz szükség Nagy-Britanniában a recesszió és a gazdaságélénkítő programok miatt hatalmasra duzzadó államháztartási hiány lefaragása végett – áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház előrejelzésében.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) szerint hozzávetőleg ekkora költségvetési kiigazítás kell ahhoz, hogy a 2014-2015-ös pénzügyi évben a deficit ne haladja meg az 50 milliárd fontot. A ház úgy számol, hogy kormányzati fellépés nélkül még abban az évben is 158 milliárd font (50 ezer milliárd forint) lenne a brit államháztartási hiány.

A 2009-2010-es brit pénzügyi évre szóló, áprilisban beterjesztett költségvetés 175 milliárd fontos hiánnyal számol. Ez azt jelenti, hogy a brit államháztartási deficit az idén eléri a becsült GDP-érték 12,4 százalékát, ami példátlan a modern brit gazdaságtörténetben, és a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-csoporton belül is egyedülállóan magas.

Alistair Darling pénzügyminiszter a költségvetési előterjesztésben jövőre 11,9 százalékos deficitet valószínűsített, és előrejelzése szerint a hiány a 2011-2012-es pénzügyi évben is még 9,1 százalék, 2012-2013-ban 7,2 százalék, 2013-2014-ben pedig 5,5 százalék lesz.

Duzzadó államadósság

Mindezt az államadósság-ráta meredek növekedése kíséri. A pénzügyminiszter prognózisa szerint a GDP-értékhez mért államadósság az idei pénzügyi évre várt 59 százalékról jövőre 68 százalékra, majd a következő években rendre 74 százalékra, 78 százalékra és 79 százalékra emelkedik.

A Standard & Poor's hitelminősítő május végén, hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó intézkedéssel stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok nyomán a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát.

A jobboldal inkább kiadást faragna

A CEBR mostani prognózisa szerint ha a jövőre esedékes brit választások után – ahogy azt a fogadóirodák is valószínűsítik – konzervatív kormány kerül hatalomra, ez a cég által szükségesnek tartott 100 milliárd fontos kiigazításból 20 milliárd fontot adóemeléssel, 80 milliárd fontot kiadáscsökkentéssel fog előteremteni. Ha a jelenleg kormányzó Munkáspárt marad hatalmon – amire a közvélemény-kutatások alapján nem sok esély látszik –, arra az esetre a CEBR londoni elemzői 40 milliárd font értékű adóemelést és 60 milliárd fontnak megfelelő kiadáscsökkentést jósolnak.

Konzervatív győzelem esetén a politikai szükségszerűség azt diktálja, hogy az új kormány már megalakulása után nem sokkal bejelentse konszolidációs programját, addig, amíg még lehetséges az előző kormányt okolni a megszorításokért – áll a Centre for Economics and Business Research elemzésében.

A CEBR szerint a gazdasági növekedésből sok költségvetési többletbevétel nem várható. A cég az idén 4,1 százalékos GDP-visszaesést vár a brit gazdaságban, és utána is csak nagyon lassú kilábalást jósol: 2010-ben 0,6 százalékos, 2011-ben 0,9 százalékos, 2012-ben 1,2 százalékos, és még 2013-ban is csak másfél százalékos növekedéssel számol. A brit kormány 3,5 százalékos idei egész évi GDP-mínuszt valószínűsít.