Óriási válságszámla az USA-ban

2009.07.22. 07:48

Az USA szövetségi állama összesen 23,7 ezer milliárd dollárt pumpálhat a gazdaságba a pénzügyi válság következményeinek enyhítésére - állapítja meg a pénzintézetek támogatására létrehozott alap, a TARP általános ellenőrzésével megbízott Neil Barofsky jelentése. A képviselőház megrendelésére készült összesítés szerint ez a maximális kifizetés, amellyel akkor kell számolni, ha minden támogatási program összes kedvezményezettje igénybe veszi az állam segítségét.

Az összeg tartalmazza a Fed, illetve a kormány intézkedéseinek következményeit is. A TARP főellenőre kifogásolja, hogy sem a kormány, sem a bankok nem kezelik átláthatóan az adófizetők pénzét. Az állami támogatásban részesült 364 bankhoz intézett körkérdéséből kiderült, hogy 43 százalékuk tartalékba helyezte a pénz egy részét, 52 százalékuk költött belőle adósság-visszafizetésre és 15 százalékuk akvizíciókra. A bankok 83 százaléka hiteleket is nyújtott az állami kölcsönből.

A pénzügyminisztérium szerint Barofsky adatainak egy része túlzó, de a kormány tanulmányozza a javaslatait. Ben Bernanke, a Fed elnöke a Wall Street Journalba írt cikkben fejtette ki a jegybank követendő stratégiájával kapcsolatos álláspontját, amit elismételt a képviselőházi meghallgatásán is. Eszerint a Fed döntéshozóinak figyelme most már nem a pénzkínálat bővítésére, hanem annak szűkítésére irányul, ám ez nem jelenti azt, hogy egy ideig még nem az előbbi lesz napirenden. Bernanke szerint a fellendülés megszilárdulása idején számos eszközük lesz a pénz visszavonására: például emelhetik a kereskedelmi bankoknak kínált betétek kamatát, növelhetik a betételhelyezési lehetőségeket, kötvényeket bocsáthatnak ki vagy eladhatnak a pénzkínálat növelése során felvásárolt pénzintézeti értékpapírokból.