Nem manipulálta az OTP-árfolyamot a Morgan Stanley

2009.07.27. 12:56

Nem intézkedett a PSZÁF a Morgan Stanley-vel szemben, miután a több mint fél éven át tartó vizsgálat megállapította: a befektetési bank egyszerűen elemzései alapján közölte, milyen árfolyamot vár az OTP részvényektől.

A Morgan Stanley november 5-én jelentette be: 2600 forintra vitte le a magyar bankpapír célárfolyamát, de nem tartott kizártnak, igaz vészforgatókönyvként egy 600 forintos árfolyamot sem. A papírok akkor már mélyrepülésben voltak, de még a célárfolyam is jóval alatta volt annak, mint amivel a legtöbben számoltak. Más kérdés, hogy aztán még novemberben beestek 3000 forint alá a részvények, majd az elmúlt félévben 1200 forint felett valamivel volt az OTP-papírok mélypontja.

A PSZÁF közleménye szerint megvizsgálta, hogy az elemzés megjelenése kapcsán bármely piaci szereplő, megsértette-e a piabefolyásolás tilalmáról szóló törvényi rendelkezéseket. Ellenőrizték az OTP részvények kereskedési adatait és nem találtak olyan magatartást, amely megvalósította volna a tiltott piacbefolyásolást. Az eljárás ugyanakkor kiterjedt a befektetési ajánlás tartalmának vizsgálatára is.

A Morgan Stanley and Co. International plc a vizsgálatban részletesen bemutatta az elemzés hátteréül szolgáló módszertani anyagokat. A vizsgálat megállapította, hogy az egyes célárként meghatározott értékek a hozzájuk rendelt forgatókönyvekben meghatározott fundamentális részvényértékek súlyozott átlagaként jöttek létre. A PSZÁF az elemzés valamennyi célárának meghatározását – valamint a használt módszertant - ellenőrizte és arra a következtetésre jutott, hogy a Morgan Stanley and Co. International plc következtetései nem minősülnek megalapozatlan, félrevezető, hamis információ nyilvános közlésének, így tiltott piacbefolyásolásnak sem.