Hedvig
6 °C
15 °C

Hajmeresztő litván gazdasági zuhanás

2009.07.28. 12:35 Módosítva: 2009.07.28. 12:42
Éves szinten 22,4 százalékkal zuhant a litván GDP a második negyedévben a felülvizsgált első negyedévi 13,3 százalékos esés után – tette közzé az ország statisztikai hivatala.

Az elképesztő zuhanás jó része az idei második negyedévben jött össze: negyedéves alapon ugyanis 12,3 százalékos volt a hanyatlás mértéke. Egy másik, szintén ma megjelent statisztika szerint júniusban 25 százalékkal zuhant éves alapon a litván kiskereskedelmi forgalom - foglalja össze a Portfolio.hu.

A 22 százaléknál is nagyobb április-júniusi GDP-zuhanás nagyobb a piaci várakozásoknál, a Reuters konszenzusa 17 százalék körüli esést vetített előre. Az első félévben 18,1 százalékos volt a litván GDP hanyatlása a tavalyi hasonló időszakhoz képest, így továbbra is kérdéses, hogy tartható-e a pénzügyi tárca által az egész évre jósolt 18 százalékos recessziós jóslat.

A nagy gazdasági visszaesés mellett a litván kormány már eddig is megszorító intézkedésekre kényszerült, igaz nem olyan keményekre, mint Lettország. Litvánia egyelőre elzárkózik attól, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz forduljon külső pénzügyi segítségért, amely szervezet egyébként komoly kiadáscsökkentéseket követelt meg Lettországtól a futó hitelprogram életben tartása érdekében.