Hedvig
6 °C
15 °C

Obama szerint a 2. negyedévben is csökkent az amerikai GDP

2009.07.30. 22:44
Barack Obama amerikai elnök azt mondta, a pénteken nyilvánosságra kerülő második negyedévi amerikai GDP-adat csökkenést mutat majd és a munkanélküliség továbbra is komoly problémát jelent.

A szakértők szerint a hazai össztermék 1,5 százalékkal csökkent éves szinten az első negyedévi 5,5 százalékos hanyatlás után. Több elemző azzal számol, hogy ez az utolsó negyedév, amikor csökkent az amerikai GDP, és ezzel lezárul a 19 hónapja tartó recesszió.

A múlt héten Ben Bernanke, az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer elnöke azt mondta, az egyik legnagyobb probléma a munkanélküliség, ami még 2011-ben is nagy lesz, és károsíthatja a sérülékeny fogyasztói bizalmat. Ez pedig aláaknázhatja az amúgy is várhatóan csak igen fokozatos gazdasági javulást.

A Fed két hete ismertetett legújabb előrejelzése szerint a munkanélküliség átlagosan 10,1 százalékos lesz idén, a korábban jósolt 9,6 százalék helyett. Júniusban 26 éve legmagasabb szinten, 9,5 százalékon volt a munkanélküliség az Egyesült Államokban.