A bolgárok már jövőre beléphetnek az euró előszobájába

2009.07.31. 10:28 Módosítva: 2009.07.31. 10:36
A bolgár pénzügyminiszter hivatalba lépésének negyedik napján bejelentette, hogy novemberben benyújtják a csatlakozási kérelmet az euró előszobáját jelentő ERM-II árfolyamrendszerhez. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb 2010 elején kerülhet ténylegesen az euró védernyője alá a bolgár leva, amely a közös európai fizetőeszközhöz van rögzítve. Ebből az következne, hogy elméletileg 2012-2013-ban lehetne a monetáris unió tagja Bulgária. Egy tavaszi Fitch Ratings előrejelzés szerint azonban a gazdasági válság az euró felé kacsintgató országokat igencsak megtépázza, így Bulgáriának például csak 2015-ös pénzcserét jósolt a 2014-es magyar euróbevezetés mellett.

Bulgária a 2004-es európai uniós csatlakozást követően gyorsan az ERM-II rendszer tagjává is akart válni, de az emelkedő infláció, illetve az óriási méretűvé duzzadt folyófizetésimérleg-deficit megakadályozta ezt. Mindkét gazdasági indikátor jelentősen javult azóta, így vált realitássá az ERM-II megpályázása - ismerteti a Portfolio.hu.

A bolgár bejelentés, miszerint ősszel benyújtják a csatlakozási kérelmet az euró előszobájának számító árfolyamrezsimhez, nem számít nagy meglepetésnek a piacon, de mindenesetre pozitívnak tekinthető és várhatóan nyugtatja majd a bolgár árfolyamrendszer fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmakat, amelyeket részben a balti árfolyamrendszerekre nehezedő nyomás is gerjesztett.

A bolgár jegybank jelzése szerint az ERM-II belépésig fixen (1,9558-on) rögzítve tartja a leva árfolyamát az euróhoz képest. Az euró előszobája azonban megnyitja a lehetőséget arra, hogy legfeljebb +/-15 százalékos sávban is ingadozzon a leva. Egyelőre nincs hír arról, hogy milyen széles sávú rendszert akarnak a bolgár hatóságok. Mint ismert, Lettország már az ERM-II tagja, és mindössze +/-1 százalékos sávban tartja a lat árfolyamát.

Nagyobb recesszió, sok év óta először deficites büdzsé

A pénzügyi tárca új vezetője, Simeon Djankov hivatalba lépése után azonnal felülvizsgálatta a bolgár GDP idei kilátsait és 6,3 százalékra rontotta a recesszió várható mértékével kapcsolatos előrejelzést. Ezzel összefüggésben idénre már deficites költségvetést jósol a pénzügyi tárca, 8 év után először – emlékeztet a Bloomberg.

Djankov jelzése szerint egyébként rövid távon nincs terítéken a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordulás a romló államháztartási helyzet mellett sem. Szeretnék azonban bevonni az IMF szakértőit már az idei büdzsé folyamatainak értékelésébe, illetve a 2010-es költségvetés elkészítésébe azért, hogy ha a jövő év során mégis szükség lenne gyorsan az IMF hitelére, akkor a gazdasági folyamatok ismertetésével már ne menjen az idő.

Tegnap Románia az eddig gondoltnál jóval nagyobb idei recessziós jóslatot jelzett, és a bolgár friss előrejelzést figyelembe véve a várhatóan 6 százalék körüli visszaesést takaró magyar teljesítmény lehet, hogy a régiós dobogóra sem lesz elég.