Friderika
9 °C
18 °C

Eladják teheneiket a szlovák gazdák

2009.08.03. 12:42
A tej rendkívüli alacsony felvásárlási ára miatt egyre több szlovákiai tehéntartó dönt úgy, hogy rövid úton megszabadul szarvasmarháitól. A tehenek többsége az oroszországi farmokon köt ki. A gazdasági lapok egyenesen katasztrófáról írnak.

A gazdák veszteségei óriásiak, s egyre növekednek, hiszen a tej felvásárlási ára nem egészen egy év alatt 50 százalékkal csökkent Szlovákiában - mutatott rá a Hospodárské Noviny című gazdasági napilap. Nem véletlen, hogy az európai uniós országok gazdáinak májusi prágai tüntetésére az alacsony tejfelvásárlási árak ellen több mint 600 szlovákiai gazda ment el.

"Az eddigi - többnyire uniós brüsszeli - intézkedések elégtelenek. A legjobb megoldás Szlovákiában az lenne, ha központilag bevezetnék a tej minimális felvásárlási árát, amely még fedezné a termelési költségeket" - jelentette ki Stanislav Nemec, a mezőgazdasági és élelmiszeripari kamara egyik vezetője.

A pozsonyi sajtó tudósításai szerint a tehenek kiárusítása tömeges mérteket öltött. A Nyitrai Mezőgazdasági Szövetkezet például a hét végén jelentette be, hogy mintegy 400 tehenét egy szibériai vállalkozásnak adta el. A tehenekre több mint hatnapos és ötezer kilométeres út vár.

"Nem lehet kizárni, hogy nemsokára ritka állat lesz a tehén Szlovákiában, s csak az állatkertekben vagy a skanzenekben lesz látható" - mondta némi túlzással a közszolgálati televíziónak Ján Paciga, a liptói Liptovsky Ondrej szövetkezet vezetője.

Néhány éve Szlovákiában még több mint félmillió tehén volt, ma ennek alig egyharmada. Szakértői becslések nem zárják ki, hogy egy éven belül a tehenek száma akár 100 ezer alá is csökkenhet.