Géza
-12 °C
-4 °C

Visszaélnek a roncsprémiummal Németországban

2009.08.05. 13:56
Tízezrével kerülnek Kelet-Európába és Afrikába a németországi roncsprémium révén leselejtezett autók a német bűnügyi nyomozók szövetsége szerint.

A szervezet becslése alapján az ötvenezret is elérheti az autóbontó helyett kereskedelmi forgalomba került gépkocsik száma. "Az illegális újrahasznosítást végző csoportok nagyot szakítanak az üzleten. A papíron roncstelepre szállított kocsik 5-10 százalékát valójában Kelet-Európába vagy Afrikába viszik, és eladják" - mondta a Bild című lapnak Wilfried Albishausen, a német bűnügyi nyomozók szövetségének alelnöke.

A szervezet szerint sürgősen ki kell egészíteni a vonatkozó jogszabályokat, mert az esetek jelenleg még a bűnügyi statisztikákba sem kerülnek be - áll a Bild szerdai beszámolójában.

A német állam autónként 2500 euróval támogatja a legalább kilenc éves személygépkocsik cseréjét új, környezetkímélő típusokra. Az erre a célra elkülönített ötmilliárd eurós alapot kezelő hivatal adatai szerint az év elején bevezetett kedvezmény révén mostanáig több mint félmillió autót selejteztek le. Naponta nyolcezer új támogatási kérelem érkezik, a keret így várhatóan négy-hat héten belül kifut.

A hivatalosan környezetvédelmi prémiumnak nevezett állami dotáció hatására január óta robbanásszerűen bővül a német autópiac. Júliusban 340 ezer új kocsi kapott rendszámot, ami 29,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál.