A banki prémiumok miatt forrong Párizs

2009.08.06. 19:03 Módosítva: 2009.08.06. 19:11
A legnagyobb francia bankok jelentős prémiumokat osztanának szét egyes alkalmazottaiknak, amit a közvélemény felháborodottan fogadott. A miniszterelnök pénteken találkozik a korábban állami segítséget is kapó bankok vezetőivel az ügyben.

Közfelháborodást váltott ki Franciaországban, hogy a legnagyobb bankcsoportok jelentős prémium szétosztását tervezik tőkepiaci kereskedőik között. Francois Fillon miniszterelnök péntekre magához rendelte a bankvezetőket, a központi bankot pedig felszólította, hogy gondoskodjon a banki javadalmazási rendszer új szabályainak betartásáról.

A BNP-Paribas, Franciaország és egyben az euróövezet legnagyobb piaci értékű bankcsoportja mintegy egymilliárd eurót osztana szét prémium formájában befektetési ágazatának tizenhétezer alkalmazottja között. Jean-Marc Ayrault, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője ezt botrányosnak nevezte. Ez azt jelentené, hogy fejenként átlagosan mintegy ötvenkilencezer euró jutalmat kapnának az alkalmazottak. Más francia bankok is hasonló kifizetéseket terveznek.

Sok szavazó provokációnak tekinti az ügyet a gazdasági világválság kirobbanásáért felelősnek tartott pénzügyi szektor részéről. Ayrault felszólította a kormányt, hogy követelje a BNP Paribas-tól a kifizetések azonnali leállítását.

A BNP Paribas kedden 1,604 milliárd eurós adózott eredményt jelentett a második negyedévről, 6,6 százalékkal többet a 2008-as második negyedévi 1,51 milliárdnál a befektetési üzletág javulása és a Fortis vagyonának megszerzése miatt. Az eredmény meghaladta az elemzői előrejelzések 1,36 milliárdos átlagát. Vetélytársa, a Société Générale bankcsoport ugyancsak az elemzői várakozásokat meghaladó, 309 millió eurós eredményről számolt be.

Sarkozynek is kínos

A banki prémiumokról folyó vita annál inkább is kínos Nicolas Sarkozy francia elnöknek, mivel éppen ő akar élenjárni a piacok erkölcsi megregulázását célzó nemzetközi kezdeményezésekben. Francois Fillon csütörtökön közleményben emlékeztette a bankokat arra, hogy tiszteletben kell tartaniuk a nemzet és a kormány iránt vállalt kötelezettségeiket, miután 2008 őszén több mint húszmilliárd eurót kaptak kölcsön az államtól a pénzügyi válság átvészeléséhez. A BNP Paribas akkor 5,1 milliárd euró közpénzhez jutott.

A kormány a pénzügyi támogatásért cserébe nem kért részesedést a bankok tőkéjéből, ellentételezésként azt követelte, hogy a pénzintézetek tartsák fenn hitelezési tevékenységük szintjét a vállalati és lakossági szférában is. A kormány, a nagyobb bankok és a pénzpiaci felügyelet 2009-ben megállapodást kötött, amelyben szabályozták a banki javadalmazások rendszerét.

A nagy francia bankok helyzete mára irigylésre méltóvá vált az iparhoz képest, ahol mind több üzemet zárnak be.

Christine Lagarde pénzügyminiszter szerdán levelet írt a francia jegybank vezetőjének, akit arra kért, hogy kísérje rendkívül szoros figyelemmel a banki bónuszok ügyét. "Ez az éberség annál inkább is szükséges", mivel Franciaország a világ húsz vezető gazdaságát tömörítő csoport (G20) szeptemberi pittsburghi találkozójának távlatában támogatja a nemzetközi közösség konkrét intézkedéseit, amelyek a banki javadalmazások gyakorlatának megszigorítására irányulnak.

A BNP Paribas közölte, hogy nem tett semmilyen törvényellenes dolgot, és kész ellenőrzés alá vetni magát. Baudouin Prot, a bankcsoport szóvivője rámutatott, hogy a világ nagy bankcsoportjai közül a BNP Paribas az elsők között vetette alá magát a G20-csoport ajánlásainak, amelyek egyebek között a jutalmak kifizetésének több évre történő elhúzását, illetve mértékének az eredménytől függő meghatározását irányozták elő. Hozzátette ugyanakkor, hogy a bankcsoport elveszítheti legjobb brókereit, ha a londoni és a New York-i konkurencia kevésbé lesz szigorú.  • Hírek
  • Hírek