A szexiparon méri a szolgáltatásokat a Bank of Japan

2009.08.07. 08:07 Módosítva: 2009.08.07. 08:07

A szakértők semmi kivetnivalót nem találnak abban, hogy a Bank of Japán (BoJ) a szexipar teljesítményét is vizsgálja a szolgáltatási szektor állapotának feltérképezése érdekében. Kreatív megközelítésekre van szükség a befektetők minél pontosabb tájékoztatása érdekében - nyugtázzák a dolgot.

A jegybank megbízásából készült jelentés a szigetország harmadik legnagyobb piros lámpás negyedét, Susukinót vizsgálta - szigorúan gazdasági szempontból. A negyed a szigetország északi csücskénél fekvő Hokkaido sziget fővárosában, Szapporóban található, a több futballpályányi területen az elmúlt húsz évben négyszeresére nőtt a bordélyházak száma. A felmérés készítői természetesen nem ezek forgalma körül kutakodtak, mert az átlépte volna a legalitás határát, hanem a köréjük települt szexboltok, kukkoldák, sztriptízbárok forgalmát vizsgálták.

A belső kereslet alakulását más ágazatoknál érzékenyebben jelző szexipar jelentőségét az is növeli, hogy a gazdasági válság miatt visszaesik az export és erősödik a szolgáltatások szerepe a japán gazdaságban.Hokkaido fejlődése elmarad a szigetország átlagától. A 2007-et megelőző hatéves konjunktúra alatt a szigeten nagyobb volt a munkanélküliség az országos átlagnál. Miközben a szapporói vendéglők száma 14 százalékkal csökkent 1989 és 2008 között, a szexipari egységeké 63-ról 264-re nőtt - állapítja meg a jelentés, amelynek szerzői tanácsot is adnak a piros lámpás negyed vállalkozóinak. Eszerint a társadalom széles rétegeinek, például nőknek kínált szolgáltatásokkal kellene bővíteniük kínálatukat.