Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

A Goldman szerint a tőzsdén vége a válságnak

2009.08.10. 07:37 Módosítva: 2009.08.10. 07:45
Az S&P-500 még az idén átlépheti az 1100 pontot és elkezdheti győzelmi menetét a Goldman Sachs sztárstratégája szerint, ám véleményét korántsem osztja mindenki.

Igenis úgy gondoljuk, elkezdődött az új bikapiac, és bebizonyosodhat, hogy még márciusban - nyilatkozta a CNBC-nek Abby Joseph Cohen, a Goldman Sachs sokat hivatkozott, hírhedten bullish részvénypiaci stratégája. Sokan vártak a gazdasági helyzet javulását alátámasztó adatokra, és most tessék, azok szépen sorban csörgedeznek is.

A Goldman stratégacsapata szerint az S&P-500 stabilan az 1050-1100 pontos sávban lesz az év végére. A mutató csütörtökön az ezres szintről lefordulva 997,08 ponton zárt, de a márciusi mélypont óta így is sokat száguldott már, idén eddig 10 százalékot emelkedett. Cohen szerint ugyan bár biztató az összes gazdasági mutató alakulása, olyan kulcsfontosságú területeken, mint a munkaerőpiac vagy a cégek felhalmozott készletei, már érezhető javulás tapasztalható.

A stratéga nézetein sokat lendített a vállalati eredmények alakulása is, amelyek szerinte egyértelműen javuló tendenciát mutatnak. A következő évre így a szakértő szerint az S&P-500 kosarának átlagára a 75 dolláros egy részvényre jutó nyereség sem elképzelhetetlen, illetve az 1050 pontos indexérték már a békeidőkben megszokott 14-es P/E-t (az árfolyam és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) jelentene.

Ennek ellenére Cohen felhívja a figyelmet: ha be is bizonyosodna, hogy ez a következő bikapiac, akkor sem szabad V alakú felívelésre számítani. A stratéga szerint sokkal valószínűbb a kisebb szünetekkel tarkított lépcsőzetes emelkedés. A gazdaság fokozatos talpra állásával mindenképpen a részvények felülteljesítését várja az állampapírokkal szemben. A részvények terén pedig a ciklikus, így az energetikai, technológiai, illetve pénzügyi szektorok papírjait kedveli.

Vannak viszont ellenvélemények is. David Rosenberg, a Gluskin Sheff hírhedten bearish vezető közgazdásza szerint el kell felejteni a bikapiacot, még mindig bőven a medvepiacban vagyunk, és talán épp a történelem leghosszabb medvepiaci rallyját éljük meg. Rosenberg szerint a befektetők már annyira kiéheztek a nyereségre, hogy szemellenzőt viselve tornásszák egyre magasabbra az S&P-t. Úgy látja, az indexbe 30 százalékos profitbővülést áraztak be a következő évre. S míg márciusban a világvégét árazták be, most a nirvánára készül a befektetői közösség. Pedig az igazság az arany középút lehet Rosenberg álláspontja szerint. A közgazdász úgy érvel, a részvények nem tudják tartósan tartani jelenlegi árfolyamszintjeiket. Ezek fő okai: a pénzügyi helyzet további sérülékenysége az összeomlás utáni hitelszűke folyományaként, a bérek rekordütemű csökkenése, az a tény, hogy a vállalati szektor kétharmada nem mutat említésre méltó bevételnövekedést, illetve hogy a magánszektor ereje nagyrészt a gazdaságélénkítő csomagok hatása és nem organikus növekedés.