Möbius: Jön még nagy esés

2009.08.10. 12:37
A megállíthatatlannak tűnő rali a Templeton feltörekvő piaci guruja, Mark Möbius szerint már nem bírja sokáig szuflával, a globális részvénypiacokon pedig 20-30 százalékos korrekcióra van kilátás az év végéig. Véleménye szerint az esés nem egyetlen nap termése lesz, hanem elhúzódva jelenik meg majd a piacokon, ami azért nem jó hír, mivel a bizonytalanság megemelkedését hozza magával. A kínai rémhírekre reagálva a guru elmondta, hogy nem látja olyan vészesen a hitelkihelyezések várható csökkenését, hiszen az inkább az előnyünkre válik, mintsem a hátrányunkra.

A globális részvénypiacokon még várat magára egy nagyobb mértékű korrekció Mark Möbius, a Templeton feltörekvő piaci guruja szerint, az elmúlt hónapokban ugyanis szinte megállás nélkül emelkedtek a részvényindexek. A guru a Bloombergnek adott interjújában 20-30 százalékos korrekciót említett világátlagban, a legnagyobb kockázatként pedig a növekvő részvény- és kötvénykibocsátásokat hozta.

Möbius szerint a korrekció várhatóan még ebben az évben lezajlik, azonban "ne is számítsunk arra, hogy egyszerre bezuhanjanak az indexek, a korrekció fokozatosan fog eljönni, 5-10 százalékos csomagokban". A szavai alapján tehát inkább arra lehet következtetni, hogy az előttünk álló időszakban a volatilitás megemelkedik, a befektetők pedig új sztorit keresnek majd a piacokon.

A márciusi mélypontok óta az MSCI World Index 54 százalékot, míg például a Sanghai Composite Index 78 százalékot száguldott. Az árazási szintek többszörösei a tavaly novemberben tapasztaltaknak, ami a guru szerint nem is lehetne jobb kifogás az esés mellett, hiszen éppen itt az ideje a tömeges profitrealizálásoknak.

Az elmúlt hetekben a sajtó a kínai hitelezés lassulásáról volt hangos, többen abbéli aggályuknak adtak hangot, hogy ez akár rosszul is végződhet, Möbius azonban nem látja ennyire rosszul a helyzetet. Az mindenesetre megmásíthatatlan, hogy hihetetlen hitelkiáramlás figyelhető meg, az első félévben például a 200 százalékos volt a növekedés a kormányzati gazdaságélénkítő csomag hatására, azonban ez még Möbius szerint nem okozott buborékot a piacon.