Zsófia
17 °C
21 °C

Visszatartották a SkyEurope gépeit a schwechati reptéren

2009.08.11. 18:28
A légitársaság rendezetlen tartozásai miatt nem szállhatott fel kedden hat járat.

Több órán át nem szállhatott fel kedden a SkyEurope diszkont légitársaság több járata a Bécs-Schwechat repülőtérről a légikikötővel szembeni rendezetlen tartozások miatt.

A hírügynökség értesülése szerint hat járat - Szaloniki, Nizza, Burgasz, Athén, Amszterdam és Barcelona - vesztegelt Bécsben, ezekre összesen mintegy nyolcszáz utas váltott jegyet.

A légitársaság intenzív tárgyalásokat követően végül pénteken 15 óráig kapott fizetési haladékot. Ha ezt a határidőt is elmulasztja, a repülőtér azonnali hatállyal megszünteti szolgáltatások nyújtását a légitársaságnak, közölte egy repülőtéri illetékes.

A légitársaság gépeit korábban más repülőtereken - Párizsban, Bukarestben és Szófiában - is feltartóztatták már.

A SkyEurope június 22-én jelentette be, hogy bírósági védelmet kért a hitelezőktől, de nem fizetésképtelen. A védelmet megkapta, azóta tárgyal a lehetséges befektetőkkel. Erre és pénzügyi kötelezettségeinek átstrukturálására három hónapja van.

Július végén bejelentették, hogy az osztrák FOCUS Equity B.V. befektetőcsoport 16,5 millió euróval beszáll az Ausztriában bejegyzett SkyEurope Holding AG-ba. Aláírtak egy megállapodást a brit Chain Box Technology Ltd-vel is: ez a cég 5 millió eurós áthidaló kölcsönt ad a SkyEurope-nak forgóeszköz finanszírozásra, amíg meg nem lesz az állandó finanszírozás a SkyEurope és a FOCUS befektetőcsoport egyezménye alapján. Egyúttal hangsúlyozták a cégnél, hogy a hitelezői védelem nincs hatással a működésre.