Csődvédelmet kért az Escada

2009.08.12. 11:12
Egy 200 millió eurós hitel átütemezése nem sikerült a már tavaly is veszteséget termelő divatláncnak.

A müncheni központú társaság kedd késő este közölte, hogy sikertelenül zárult adósságrendezési programja, ezért bírósághoz fordul csődvédelemért. A részvényeseket szerdán tájékoztatják a héten megindítani tervezett eljárás részleteiről, amelynek célja, hogy a 2300 embert foglalkoztató cég a jelenlegi formájában tudja folytatni tevékenységét.

Az Escada egy 2005-ben felvett 200 millió eurós hitelt próbált átütemezni, mert világossá vált, hogy a jelenlegi körülmények között a határidőig, 2012-ig biztosan nem fogja tudni visszafizetni. A hitelezőknek azonban csak 46 százaléka jelezte, hogy elfogadja a vállalat ajánlatát. A terv a hitelezők 80 százalékának hozzájárulásával lehetett volna sikeres.

Előző, tavaly októberrel zárult üzleti évében az Escada 582 millió eurós forgalomból 70 millió euró adó utáni veszteséget szenvedett el. A mostani üzleti év első felében a forgalom 151 millió euró, a veszteség 91,7 millió euró volt.

Szerdai beszámolók szerint az 1976-ban alapított divatcéget belső szerkezeti, vállalatvezetési problémák kényszerítették térdre. Tavaly év közepén a Boss egykori vezetője, Bruno Sälzer került a világ 60 országában több mint 400 márkaboltot üzemeltető társaság élére. A szakember költségcsökkentési programot hajtott végre, keresztülvitte több leányvállalat eladását, de az Escada "reneszánsz emberének" szerepe helyett végül a csődgondnoké jutott neki, jegyzik meg a kommentárok.