A románok Európa legszorgosabbjai

2009.08.13. 07:33 Módosítva: 2009.08.13. 07:55
Sokkal többet dolgoznak az új tagállamokban az alkalmazottak, mint a régiekben, és ebben a "munkaversenyben" a románok vezetnek - szerepel abban a felmérésben, amely az Európai Unió tagállamainak munkaidejét vizsgálta. A sok munka persze nem mindig jó, egy humánerőforrással foglalkozó cég szakértője szerint a volt szocialista táborban még ma sem a hatékonyság a legfontosabb.

Egy átlag romániai munkás francia kollégájánál mintegy háromszáz órával, azaz 7,2 munkahéttel dolgozik többet évente - derül ki, ha a huszonhét tagállam első és utolsó helyezettjeit hasonlítjuk össze. Statisztikailag Romániában 1856 ledolgozott óra jut átlagban egy alkalmazottra, míg az európai átlagérték 1744 óra.

A bukaresti Új Magyar Szó által megkérdezett szakemberek szerint a volt szocialista országokban még mindig a mennyiségre helyezik a hangsúlyt a munkaadók és a dolgozók is. "A volt szocialista rendszerek nem a hatékony munkavégzésre nevelték az embereket, az oktatás ebben a térségben elméletközpontú a mai napig. Ezzel is összefüggően a munkáltatók itt sokkal inkább a mennyiségre, mint a minőségre figyelnek" - világított rá Votisky Petra, a Human Value humánerőforrás-cég romániai országmenedzsere.

Attól függetlenül, hogy egy alkalmazott hat-hét óra alatt be tudná fejezni a munkáját, végig kell ülnie az előírt nyolc-kilenc órát a munkahelyén, ami nem ösztönöz hatékony, gyors munkára. A régi tagállamokban egyébként az átlagos heti munkaidő 1,6 órával rövidebb, mint az újonnan, 2004-ben és 2007-ben csatlakozott országokban.

A szakszervezetek riasztónak tartják a tendenciát, hogy az alkalmazottak egyre többet dolgoznak, és igyekeznek a vállalatokkal egy kímélőbb munkapolitikát elfogadtatni. "A jelenlegi gazdasági válság növekvő munkanélküliséghez vezet. A cégeknek is érdeke új alkalmazottakat foglalkoztatni, jobban elosztani a terheket, ahelyett, hogy kevesebb munkást jobban kihasználnak" - nyilatkozta Reiner Hoffmann, az Európai Szakszervezetek alelnöke.

Votisky Petra szerint fontos kiemelni, hogy a komoly munkaterhelés fáradtsághoz, hosszabb távon kiégéshez vezet, ami határozottan rontja a teljesítményt és az egészséget. Nem véletlen, hogy a stresszhez és munkához kapcsolódó pszichoszomatikus betegségek aránya nagyon magas az új EU-tagállamokban.

A Human Value szakértője szerint a romániai munkás szívesen dolgozik lényegesen többet a megállapodásban rögzítettnél, amennyiben jól megfizetik. Romániában nagyon fontos hajtóerő a karrierlehetőség, de a motivációk listáját az anyagi juttatások vezetik.

Bár az elemzés nem tartalmaz adatokat 2008 utolsó három hónapjáról és az idei évről, a statisztika készítői hangsúlyozzák, hogy a tendencia jelenleg a munkaidő csökkenése felé mozdul el, azonban ez merőben más jellegű, mint amit a szakszervezetek szorgalmaznak.

Az Európa-szerte megfigyelhető munkaóraszám-csökkentés kényszerű bércsökkenéssel jár együtt, s a vállalatok válságkezelő intézkedéseinek része, így nem növeli a munkavállalók "kényelemérzetét".