Előkerülhet az eldugott Agnelli-vagyon

2009.08.14. 07:46
Pereskednek egymással a FIAT-csoportot ellenőrző család tagja a 2003-ban elhunyt Giovanni Agnelli öröksége miatt. A napvilágra került adatok szerint egymilliárd euró lehet az eddig titkolt vagyon műtárgyak, részvények, párizsi és New York-i lakások formájában.

Az olasz adóhivatal lehet a nyertese Agnelliék örökösödési háborújának. A Canale 5 híradójának értesülése szerint vizsgálat indult a FIAT S.pA. csoportot ellenőrző család, pontosabban a 2003-ban elhunyt FIAT-elnök, Giovanni Agnelli külföldön levő vagyona ügyében. A Silvio Berlusconi kormányfő tulajdonában levő kereskedelmi tévé információját később az adóhivatal szóvivője is megerősítette.

Giovanni Agnelli özvegye és egyetlen élő gyerekük, Margherita 2004-ben kötött megállapodást az örökség felosztásáról, ennek keretében Margherita Agnelli megvált részesedésétől a család üzleti érdekeltségeiben, lehetővé téve, hogy fia szerezzen többséget a FIAT-ot kezében tartó családi holdingban. A személyes vagyont kezelő alapítvány kedvezményezettjeiként azonban maradtak ellentétek anya és leánya között.

A viták odáig fajultak, hogy az utóbbi 2007-ben feljelentést tett az egészet kezelő ügyvédek ellen, mondván, a megállapodás megkötésekor nem kapott részletes tájékoztatást apja hagyatékáról. A tévéhíradóban úgy kalkuláltak, hogy bőven több mint egymilliárd euróra rúghat a Giovanni Agnelli svájci számláin felgyűlt, az olasz adóhivatal elől eldugott vagyon, ráadásul a Margherita Agnellitől származó információk szerint ennél sokkal többről is szó lehet.

A fel nem tárt hagyatékban párizsi és New York-i lakások, nagy értékű műtárgyak mellett eddig be nem vallott folyószámlák, különféle részvénypakettek is lehetnek - ezek után sem folyt be eddig semmi az olasz büdzsébe. Ha az adóhivatal csakugyan rábukkan az eldugott vagyonra, akkor a család akár annak az értékét is meghaladó összeget fizethet majd elmaradt adók és büntetések formájában.