József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az IMF szerint minden országban emelni kell az adókat

2009.08.19. 16:34
Vége a 2. világháború óta legrosszabb globális visszaesésnek, de szinte bizonyosan csak magasabb adókkal lehet majd megerősíteni a növekedést - jósolja a ma nyilvánosságra kerülő tanulmányában az IMF.

A recesszió annyira kiürítette az államkasszákat, hogy szinte az összes országban elkerülhetetlen lesz az adók emelése. A válság mély sebeket hagyott: vállalati csődöket, részben működésképtelenné vált pénzügyi rendszereket és lezárta a hitelből finanszírozott élet időszakát - jegyzi meg Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza.

Mindez azt jelenti, hogy nem térhetünk vissza a korábbi növekedési pályára, és a termelés alacsonyabb lehet, mint a válság előtt volt - írja a tanulmány alapján az Inforádió.

A talpra állás megkezdődött, ennek fenntartása viszont finom egyensúlyozást tesz szükségessé. Az Egyesült Államoknak például növelnie kell exportját, Ázsiának pedig a behozatalt. Blanchard az amerikai export élénkítését a talpra állás központi elemének nevezte. Ehhez azonban módosítani kell a termelés szerkezetét.

Az amerikai döntéshozók kötéltáncot járnak azzal, hogyan időzítik a stimuláló intézkedések befejezését. Ha késik az export növelése, túl sokáig folytatódik az államkasszából való költekezés és magas marad a költségvetési deficit, akkor aggodalmak merülnek fel az amerikai államkötvényekkel és a dollárral szemben. Jelentős tőke áramlana így ki az Egyesült Államokból, ami kisiklatná a talpra állást - jegyezte meg a közgazdász.

Közben a feltörekvő piacok országai évekig nem látnak majd olyan tőkebeáramlást, mint a válságot megelőző időszakban - mondja Blanchard, aki azt is megjegyezte: a lassú talpra állás egyelőre nem fékezi a munkanélküliség növekedését több országban.