17 millió forintot keres egy brit bankár havonta

2009.08.23. 17:40
A pénzügyi szektorban dolgozó brit bankárok 6 százalékos alapbér-növekedéssel számolhattak a múlt hónapban. A London üzleti negyedében dolgozó pénzügyi elemzők, a középvezetők és a bankárok átlagos fizetése 53 223 fontra (közel 17 millió forintra) emelkedett júliusban. Az országban dolgozó szellemi alkalmazottak átlagfizetése ennek kevesebb, mint a fele, sokuknak a válságra hivatkozva jó időre befagyasztották a bérét.

Az egyéb szektorokban dolgozó alkalmazottak többsége örül, hogy még van állása, a munkáltatóik pedig minden eszközzel a túlélésre játszanak, ezek közé tartozik a létszámleépítés és a bérek befagyasztása. Az intézkedések ellenére sokfelé elkerülhetetlenné váltak az elbocsátások, rövid időn belül százezrek váltak munkanélkülivé a szigetországban.

A pénzügyi dolgozók átlagbérét - attól függően, hogy milyen eredményt érnek el a társaságok - tovább emelhetik az év végi bónuszok is, bár ebben az átlagban nem szerepel a befektetési bankárok és a felső vezetők jóval magasabb javadalmazása.

A felmérést végző cég képviselője elmondta, a pénzügyi szektor feléledését azért akadályozza néhány tényező, említést érdemel, hogy a megfelelő végzettséggel rendelkező álláskeresők száma 9 százalékkal emelkedett egy hónap alatt.

A júliusban mért átlagbér mindössze egy százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi szintnél. Sokak szemét szúrja, hogy a válság kirobbantóinak tartott pénzügyi szektort nem büntették jelentős fizetéscsökkentéssel.