Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Bernanke marad az amerikai jegybankelnök

2009.08.25. 15:41 Módosítva: 2009.08.25. 15:43
A következő négy évben is Ben Bernanke lesz az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke – jelentette be Barack Obama amerikai elnök. A döntés nem okozott meglepetést, mivel az elemzők szinte biztosak voltak abban, hogy továbbra is Bernanke tölti be az elnöki posztot. Obama szerint Bernanke és az őt körülvevő jegybankárok jól végezték dolgukat, és sikerült megakadályozniuk azt, hogy a válság tovább mélyüljön az USA-ban.

A jegybankelnöki poszton újrázó Ben Bernanke a bejelentést követően elmondta, hogy a következő négy éves időszak legnagyobb kihívása a gazdaság stabilizálása lesz (Bernanke első négyéves mandátuma 2010. január 31-én jár le). Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke azt ígérte Obamának, hogy – amennyiben a Szenátus is rábólint kinevezésére – a legjobb tudása szerint jár majd el annak érdekében, hogy a jegybank megfelelő alapot teremtsen a növekedés és az árstabilitás megőrzése számára.

Bernanke kinevezését Jean-Claude Trichet, az Európai Központi bank elnöke üdvözölte – írja a Dow Jones hírügynökség.

Bár a vélemények továbbra is megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy a Fed mennyire végzett jó munkát a válság alatt, abban szinte mindenki egyetért, hogy az amerikai gazdaság jelenlegi helyzete és kilátásai sokkal jobbak a néhány hónappal korábbiaknál (a második negyedévben a várt 1,5 százalék helyett 1 százalékkal zsugorodott a GDP ). Erre utal az is, hogy a legutóbbi kamatmeghatározó ülésen úgy döntöttek a jegybankárok, hogy csak egy hónappal hosszabbítják meg a márciusban életre hívott 300 milliárd dolláros állampapír-vásárlási programot.