Jelzálogtörlesztés helyett dizájner macskaházat vesznek az amerikaiak

2009.08.25. 14:24
A válságtól depresszióba zuhant amerikaiak kedvenceikkel vigasztalódnak, így egyre nagyobb összegeket fordítanak utolsó támaszukra. Ráadásul nem csak kedvenceik alapszükségleteit kielégítő termékekre költenek egyre gálánsabban, hanem rászoktak a dizájner kisállat-termékekre is. Közben pedig a Képviselőház a masszív szövetségi deficit idejében akar adókedvezményt adni évi 3500 dollárig a kisállatokra elszámolt költségekből.

Ebben az évben 45,5 milliárd dollárt fognak az amerikaiak a házikedvenceik gondozásához kapcsolódó termékekre fordítani, vagyis öt százalékkal többet, mint 2008-ban, és hatvan százalékkal többet 2001-hez képest - áll az Amerikai Háziállat Termékszövetszég (American Pet Products Association - APPA) legfrissebb előrejelzésében. Mindeközben a júniusi kiskereskedelmi eladások 10 százalékkal múlták alul az egy évvel ezelőttit, a Gallupp heti fogyasztói kiadásokat mérő indexe augusztus második hetében pedig 30 százalékkal alacsonyabb költési hajlandóságot mutatott, mint tavaly ilyenkor - írja a CNN Money.

Dizájner macskaház

A házikedvencekre költött összegek azonban nem műanyag itatótálkára és macskaalomra mennek el. Az APPA felmérése szerint a kisállatot tartók 19 százléka tervezi, hogy valamilyen dizájner tételt vásárol kedvencének. Ennek a Frank Lloyd Wright stílusában tervezett macskaháznak a legnagyobb változata 935 dollárba kerül, amivel jó néhány lakás akár többhavi jelzálogtörlesztését is ki lehetne fizetni.

macska

Persze nem csak a luxus kisállattermékek eladásának forgalma nőtt. Az olyan alapvető termékek mint a állateledel vagy – gyógyszerek eladása is jelentősen megugrott. A Nestlé 9 százalékos növekedést regisztrált a kisállat részlegének bevételében az elmúlt egy évben; a kutyakozmetikára és kutyidomításra, valamint kisállatoknak fenntartott hotelek üzemeltetésére szakosodott PetSmart pedig nemrég duplázta meg a részvényesi osztalékát.

Adókedvezmény a kisállatokért

Ezenkívül a Sanofi-Aventis SA most készül négymilliárd dollárért megvenni a Mercktől a Merial állategészségügyi termékeket gyártó vállalatban lévő 50 százalékos részesedését. A Sanofi ügyvezető igazgatója elmondta a Wall Street Journalnak, hogy a Merial eladásai ötven százalékkal nőttek az elmúlt öt évben, működési árrése pedig majdnem harminc százalék.

Közben pedig az amerikai Képviselőház múlt hónapban egy olyan tervezettel állt elő, amely szerint évente 3500 dollárig adókedvezményt lehetne kapni a szabályosan elszámolt, kisállatokhoz kapcsolódó költségek alól. A masszív szövetségi deficit idejében talán egy kissé valóságtól elrugaszkodottnak hat ez az elképzelés.