Béla
12 °C
27 °C

Nagyot kaszál a Puma Usain Bolttal

2009.08.25. 07:07
Valószínűleg élete legjobb szerződését írta alá hat évvel ezelőtt Jochen Zeitz, a Puma vezérigazgatója: a sportszergyártó cég egy 17 éves jamaicaival, bizonyos Usain Bolttal kötött megállapodást arról, hogy a tehetséges versenyző az ő cipőjükben fut majd.

Bármit vártak is el akkor a jamaicai sportolótól, a pekingi olimpián már látványosan eleget tett kötelezettségeinek: aranyszínű Puma-cipőjét csókolgatva ünnepelte a kamera előtt a száz, majd a kétszáz méteres síkfutásban egyaránt világcsúccsal aratott győzelmét. Az idén, a berlini atlétikai világbajnokságon Bolt fluoreszkáló narancsszínű cipőt húzott fel - szakértők szerint így jól érvényesült az olimpiai stadion kék pályáján -, és így futott újabb elképesztő rekordokat egy hét alatt. A versenyző sikerét az üzletekben is hamar le lehetett mérni: cipőjének hétköznapi változata, a Street Yaam piacra dobása után szinte azonnal elfogyott, mint ahogy a Puma egész jamaicai témára felfűzött termékcsoportjának darabjai is.

000T TRDV408177

Bolt folyamatos sikere dollárszázmilliókat ér a Pumának - jelentette ki Zeitz, pontosabb számok nélkül. A Guardian becslése szerint tavaly mintegy 250 millió eurót hozhatott a cég konyhájára a jamaicai futóval kötött szerződés, amelyért ő évi 1,5 millió dollárt (valamivel több mint egymillió eurót) kap.

A francia PPR kiskereskedelmi csoport tulajdonában levő, a világ sportszerpiacának mintegy 6 százalékát kezében tartó Pumára rá is fér ez az eredmény, hiszen a recessziót a cég is megérzi, az idei második negyedévben például 15,6 százalékkal, 38,5 millió euróra esett vissza a profitja.