Ervin
14 °C
21 °C

Milliárdosból földönfutó lehet a Quelle-örökös

2009.08.26. 07:51

A német Arcandor kiskereskedelmi csoport csődjével teljes vagyonát elveszítheti a Quelle csomagküldő áruház egykori tulajdonosa, Madeleine Schickedanz, akinek a papírjai jelenleg mintegy 20 millió eurót érnek - írja a Handelsblatt.

Schickedanz annak idején megörökölte a korábban KarstadtQuelle néven ismert kiskereskedelmi birodalmat, részesedése egykor hárommilliárd eurót is megért. A német csődtörvény szerint a részvényesek a felszámolási eljárás során másodrendű szereplőnek számítanak, csak a hitelek visszafizetése után láthatnak valamit befektetésükből - az Arcandor esetén azonban szinte biztos, hogy erre nem marad semmi, sőt még a részvényeseknek lehetnek kötelezettségeik a bankokkal szemben.

Schickedanz a legrosszabb esetben mindenét elveszítheti - mondta el júliusban, a Bild am Sonntagnak adott interjúban -, beleértve az ingatlanait, más cégekben lévő érdekeltségeit is. Így állami nyugdíjra sem számíthat majd 65 éves korában - panaszolta az egykori milliárdos, aki most is spórol: havi 500-600 euróból igyekszik megélni és diszkontokban vásárol. Bukhatja a befektetését több ezer kisrészvényes is, akik együtt mintegy 51 százalékkal részesednek az Arcandorban, csakúgy, mint a Sal.

Oppenheim magánbank, amely tavaly szerzett ellenőrző részesedést a csoportban több száz millió euróért - részben épp Schickedanztól. (A luxemburgi székhelyű pénzintézetet amúgy is megviselte a globális válság, augusztus elején a Deutsche Bankhoz fordult 300 millió euró tőkeinjekcióért.) Az Arcandor június elején kért csődvédelmet maga ellen, a felszámolási eljárás szeptember elsején kezdődik.