Jól járt a brit állam a bankmentéssel

2009.08.27. 07:28 Módosítva: 2009.08.27. 07:28
A Royal Bank of Scotland 70, a Lloyds Banking Group 43 százaléka van a brit állam tulajdonában. Az RBS részvényeit 50,5 penny-ért, a Lloydsét 122,6-ért vásárolták meg lassan egy esztendeje. A Daily Mail nem felejt el figyelmeztetni: a két bank ma már többet ér, mint amikor az állam ekkora részesedést szerzett bennük, tehát nyereséggel válhatnának meg tőlük az adófizetők.

Az RBS részvényei csaknem 57 penny-t, a Lloyds papírjai pedig 108,5 pennyt értek a londoni tőzsde szerdai zárásakor. Ez azt jelenti, 500 millió fonttal több e két bank piaci kapitalizációja, mint tavaly ősszel. Ebből 2,2 milliárdos nyereség az RBS-re jut, míg a Lloydson még mindig 1,7 milliárd fontos veszteségük van az adófizetőknek.

Az állami részesedést kezelő UK Financial Investments ugyan többször megerősítette már, hogy hosszú távú befektetésről van szó, újból és újból szárnyakat kap a feltételezés, hogy a kormány eladja őket, hiszen legalább az RBS-en már nyereséggel tudna túladni.

Könnyen elképzelhető, hogy a bankok részvényárfolyama tovább emelkedik, ami azt indokolja, várjon még a kormány az eladással. Ezen felül amint James Hamilton, a Numis Securities munkatársa is figyelmeztet: olyan hatalmas részesedésekről van szó, hogy ezeket csak tetemes diszkonttal lehet értékesíteni.