A letteknek most megkegyelmezett az IMF

2009.08.28. 10:28 Módosítva: 2009.08.28. 10:38
Az IMF jóváhagyta 200 millió eurós részlet kifizetését Lettországnak a rendelkezésre álló 1,7 milliárdos hitelkeretből. Az IMF igazgatótanácsa tegnap döntött a március óta függőben lévő hitelfolyósításról, miután értékelte az ország eddigi teljesítményét gazdasági programja fényében, amely a hiteligénylést is megalapozta. A döntéssel a Nemzetközi Valutaalap jóváhagyta a lett kormány eddigi munkáját és a 2009-es költségvetés módosításait, valamint a hiánycél ötről tizenhárom százalékra való emelését. Az IMF márciusban visszatartotta egy 200 millió eurós részlet kifizetését, mert kérdéses volt, hogy tartani tudja-e a lett kormány az akkor érvényben lévő deficitcélt. A mostani kifizetés elnapolja a lett lat leértékelését, ez pedig jó hír a régiós árfolyamfertőzéstől aggódók számára.

Egy hónappal ezelőtt elfogadták a 200 millió eurós átutalásra vonatkozó szándéklevelet, de a végleges jóváhagyás csak tegnap született meg a folyósításra. A 200 millió euróból 150 millió a költségvetésbe megy, 50 millió a pénzügyi szektor stabilizálására – nyilatkozta a lett pénzügyminiszter. Lettország az Európai Bizottságtól és a Valutaalaptól 7,5 milliárd eurós készenléti hitelkeretet igényelt decemberben, amelyből az Európai Bizottság júliusban már átutalt 1,2 milliárd eurót.

A lett kormány kész 500 millió lattal (190 milliárd forinttal) csökkenteni a költségvetési hiányt 2012-ig, amikor szándékaik szerint elérik a GDP-arányos költségvetési hiány 3 százalékalá csökkenését, eleget téve az eurózóna konvergenciakritériumának. Ennek eléréséhez és a hitelfeltételek teljesítéséhez a kormány drasztikus megszorító csomagot fogadott el, amely a bérek, nyugdíjak, családtámogatási kifizetések és a kormányzati költekezés csökkentését is tartalmazza (a nyugdíjakat például 10 százalékkal csökkentették). Ingatlan- és vagyonadó bevezetését tervezik jövőre.

Lettország gazdasága mélyebb recessziótól szenved, mint a hitelkeret tárgyalásakor látható volt – áll Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezetőjének közleményében. Lettország gazdasága évi 19,6 százalékkal zsugorodott az idei második félévben, ez volt a második legnagyobb mértékű visszaesés az időszakban Litvánia után, ahol a GDP 20,2 százalékkal csökkent. A felülvizsgált költségvetési deficitcél (elfogadták az 5-ről 13 százalékra emelt GDP-arányos hiánycélt) minimalizálja a gazdasági tevékenységre gyakorolt nyomást, a tisztviselők jól haladnak a pénzügyi rendszer stabilizálással – vélte az IMF elnöke.