A nagybankok kihasználták a válságot

2009.08.28. 19:23
Az amerikai kormány által kisegített nagybankok megerősödve kerülhetnek ki a válságból, mivel tőkeinjekcióik segítségével az elmúlt hónapokban számos bajba került kisebb pénzintézetet felvásároltak. Ezzel a piaci versenyt is szűkítik, ami megint a kisebb bankoknak árt.

A kisegített amerikai nagybankok a helyzetük megerősítése céljából nekik adott több tízmilliárd dolláros tőkeinjekciónak köszönhetően még hatalmasabbakká váltak, és a pénzügyi krízisből uralkodó pozíciójukat megerősítve lábalnak ki, állapította meg a pénteki The Washington Post.

A szövetségi kormány 2008-ban az egész pénzügyi rendszer működését veszélyeztetőnek ítélték a vezető pénzintézetek esetleges bukását, ezért számos nagy bank óriási összegű központi segélyeket kaptak. Az említett bankok közül több jól járt a válsággal: egy sor szövetségileg levezényelt egyesüléssel több, nehéz helyzetben lévő társukat bekebelezték, így nagyobb befolyást szereztek a fogyasztói hitelezési folyamatban, és több profitra is szert tehetnek.

Többen megerősödtek

A Wachoviát bekebelező Wells Fargo vagyona például 43 százalékkal növekedett. A J. P. Morgan Chase készletei a Bear Stearns és a Washington Mutual megszerzése után 51 százalékkal bővültek. A Bank of America - amelybe a Countywide és a Merrill Lynch intézetet olvasztották be - 138 százalékos növekedést könyvelhetett el.

A hatalmas mértékű tőkekoncentrációt jelzi, hogy a J. P. Morgan Chase például az Egyesült Államokban a banki letétek több mint egytizedét birtokolja, és ugyanilyen hányaddal rendelkezik a Bank of America és a Wells Fargo is. Ez összesen 2,2 billió dollárt, az összes letét 34 százalékát jelenti. Ez a három bank és a kormány által megmentett és résztulajdonolt Citigroup bocsát ki minden második jelzáloghitelt és a hitelkártyák kétharmadát.

Káros hatásokra figyelmeztetnek

A Szövetségi Hitelbiztosítási Intézet (FDIC) szakértői szerint ennek a folyamatnak két káros következménye is van. Egyfelől a fogyasztók választási lehetőségei csökkennek a verseny szűkülésével, másfelől a korábbinál is jobban összefonódó nagybankok úgy érezhetik, a kormány baj esetén mindig megmenti őket. Ez a magabiztosság pedig ahhoz vezethet, hogy az uralkodó helyzetű intézetek visszatérhetnek a válságot kiváltó kockázatos tevékenységeikhez. A vezető bankok helyzete ráadásul tovább erősödik, újabb versenytársak szorulnak ki a piacról, mivel a hitelfelvevők jobban bíznak a biztonságosabbnak tűnő nagybankokban.

Az újság szerint ezt a veszélyt az Obama-kormányzat is felismerte, ezért gyakorol szigorú ellenőrzést a segélyezett bankok felett. Figyeli a vezetői fizetéseket és főbb banki egységek eladását, ezenkívül teljesen új szabályozási környezetet tervez teremteni egy újabb pénzügyi válság megelőzésére.

Újabb csődhullámot jósolnak

Az elkövetkező két évben legalább ezer kisebb bank megy csődbe az Egyesült Államokban, idézte pénteken az MSNBC televízió egy floridai pénzügyi szakember becslését. 2009-ben már 81 - többségében kis méretű - bank tűnt el, és a csődbe ment intézetek száma napról napra nő, mondta John Kanas, a floridai BankUnited vezérigazgatója. A nagybankok térnyerésére utalva hozzátette, hogy a magánbefektetők a 81 pénzintézetből mindössze kettőt tudtak megszerezni.

A Szövetségi Hitelbiztosítási Intézet (FDIC) közölte, hogy a bankszektornak a második negyedévben összesen 3,7 milliárd dolláros vesztesége volt, miután egyre több adós válik fizetésképtelenné. Erre válaszul a bankok szűkítik az új hitelezést, és ez a gazdaság helyreállításának egyik fő akadálya.

Miközben a gazdaság egésze a felépülés bizonyos jeleit mutatja, a bankágazat jelentős hányada, különösen a kevesebb központi segélyt kapott kisebb intézetek továbbra is súlyos gondokkal küzdenek - hangsúlyozta Sheila Bari, az FDIC igazgatója. Úgy vélte, a hitelezési problémák még a recesszió után több negyedévvel is jelentkezni fognak. Az FDIC június végén 416 bankról állapította meg, hogy csőd közelébe jutott, ez 36 százalékos növekedés az első negyedév végéhez képest.