Jó üzlet volt az amerikai bankmentés

2009.09.02. 10:40
Megtérülni látszik az amerikai adófizetők bankoknak juttatott tavaly októberi mentőcsomagja. A legnagyobb bankokon csak nyert az Egyesült Államok kormánya, de még mindig vannak százmilliárdos kérdőjelek a többi kisegített ágazatban - írja a New York Times.

Közel 4 milliárd dolláros profitot könyvelhet el az Egyesült Államok a nyolc legnagyobb banknak tavaly év végén folyósított mentőcsomag után. Ez nagyjából 15 százalékos éves hozamnak felel meg az amerikai napilap kalkulációja szerint. A pénz egy része árfolyamnyereségből, kisebb része kapott osztalékból származik, de az igazán nagy nyereség az úgynevezett warrantok (opciós vagy részvény utalvány, amely feljogosít meghatározott számú részvény megvásárlására adott időpontban/időpontig, előre rögzített árfolyamon) bankok általi visszavásárlásából fakad.

Jól járnak a britek is

Nyereséggel válhatnak meg a brit adófizetők is az állami tulajdonba vett bankoktól. A Royal Bank of Scotland 70, a Lloyds Banking Group 43 százaléka van a brit állam tulajdonában. Az RBS részvényeit 50,5 penny-ért, a Lloydsét 122,6-ért vásárolták meg lassan egy esztendeje. Az RBS részvényei csaknem 57 penny-t, a Lloyds papírjai pedig 108,5 pennyt értek a londoni tőzsdén múlt héten. Ez azt jelenti, hogy 500 millió fonttal több a két bank piaci kapitalizációja, mint tavaly ősszel. Ebből 2,2 milliárdos nyereség az RBS-re jut, míg a Lloydson még mindig 1,7 milliárd fontos veszteségük van az adófizetőknek.

Hatalmas meglepetésnek tekintető, hogy ilyen korán beérett a szövetségi kormányzatnak a bankok megmentésére irányuló vállalkozása, azonban a teljes fellélegzés még várat magára. Nagymértékű lehetséges veszteségeket rejtenek magukban az olyan hatalmas vállalatok, mint például a biztosítási piacon meghatározó szereplő AIG, a jelzáloghitel-piacon több százmilliárd dolláros portfolióval rendelkező Fannie Mae és Freddie Mac, vagy a két autógyártó óriás, a General Motors és a Chrysler. A több milliárd dollárra rúgó rossz besorolású jelzálogkölcsönre nyújtott állami garancia további fejfájást okozhat a központi kormányzat számára.

700 milliárd adófizetői dollárt nem szabad bizonytalan kísérletekre pazarolni - szóltak a főként republikánus képviselők által hangoztatott vádak tavaly októberben. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a program már túllépett a kísérleti kategórián. A kormányzat 1,4 milliárd dollárra tett szert a Goldman Sachs, 1,3 milliárdra a Morgan Stanley és 414 millióra az American Express kisegítéséből, és ők csak a legnagyobb pénzpiaci szereplők. Még további 5 pénzügyi intézmény után könyvelhetnek el az adófizetők 100 és 334 millió dollár közötti nyereséget.

A nyereség annak ellenére tekintélyesnek mondható, hogy a válság tetőzése idején az amerikai kormányzat a becsült rendes piaci árnál mintegy 34 százalékkal magasabb áron vásárolt a bankok részvényeiből - állapította meg a pénzek felhasználását ellenőrző kongresszusi bizottság. Ugyanakkor sok szakértő kiemeli, a tavaly októberi hisztérikus helyzetben a kormányzatnak nem a profitszerzés volt az elsődleges célja, hanem a még nagyobb gazdasági visszaesés elkerülése.