Véget vetnének a banki prémiumoknak a G20-ak

2009.09.05. 13:10
A banki prémiumok leépítése és a gazdaságélénkítő csomagok sorsáról tárgyalnak a hétvégi londoni G20-találkozón. A banki prémiumokat a legtöbb ország törvényekkel szabályozná, de nem mindenki ért ezzel egyet. A kormányok gazdasági csomagjainak sorsa is kétséges, a franciák és a németek már a kilábalásról beszélnek, de a britek szerint még nagyon sok a tennivaló és túl nagy kockázat lenne felhagyni a gazdaság központi segítésével.

Világos és erősen el kell kötelezni a világ vezetőinek magukat a gazdasági növekedés további élénkítése mellett – szólította fel a G20-ak vezetőit Gordon Brown brit miniszterelnök a G20-ak londoni találkozóján. Bár néhány kormány már az élénkítő intézkedések leépítésén gondolkodik, szerinte még messze nincs itt az idő – tudósít az AP.

Vége a segítségnek?

Londonban ültek össze a G20-ak pénzügyminiszterei, hogy előkészítsék a hónap végére, szeptember 24-25-re Pittsburghbe összehívott G20-csúcstalálkozót. A találkozó legfontosabb témája, hogy milyen intenzitással pumpálják tovább a pénzt a gazdaságba a kormányok valamint a banki prémiumok ellen is közös fellépést sürgetnek.

Nicolas Sarközy francia elnök és Angela Merkel német kancellár már a találkozó előtt tárgyalt és közös javaslattal érkezett Londonba. Németország és Franciaország azt szeretné, ha már az exitstratégiákról beszélnének, vagyis arról, hogyan lehetne leépíteni az állami költségvetéseket rendkívüli módon megterhelő gazdaságélénkítő programokat. A válság negatív hatásainak tompítására, illetve a gazdaság fellendítésének segítése miatt a világ kormányai különböző gazdaságélénkítő programokat vezettek be az elmúlt egy év alatt. 2010 végéig a G20-ak összesen ötezer milliárd dollárt fordítanak gazdaságélénkítésre. Ezek azonban óriási költségvetési hiányt okoznak. Nagy-Britanniában például tíz százalék feletti GDP-hiányt jósolnak, az Egyesült Államokban is hosszú évek óta nem látott hiányra számítanak az idén.

Alistair Darling brit pénzügyminiszter azonban arra figyelmeztetett a találkozó előtt, hogy még korai lenne arról gondolkodni, hogyan lehet leállítani az élénkítő programokat, melyeket a különböző kormányok vezettek be a recesszió ellen. A legnagyobb hibának azt tartja, ha a kormányok azt gondolják, hogy már vége a válságnak, elvégezték a munkát. A pénzügyminiszter szerint fennáll a veszély, hogy az eddiginél is nagyobb visszaesés következik.

Hasonlóan fogalmazott a szombati G20-találkozón Gordon Brown. Szerinte is súlyos hiba lenne azt gondolni, hogy vége a válságnak és le lehet építeni a gazdaságélénkítő csomagokat. A recesszióellenes intézkedésekre fordítandó összeg felét még nem használták fel – fogalmazott a brit miniszterelnök a találkozót megnyitó beszédében. Szerinte jövőre ugyanolyan intenzitással kell élénkíteni a gazdaságot, mint az idén.

Még mindig kritikus a helyzet és a G20-aknak össze kell fogniuk a recesszió legyőzésére. Azt is hozzátette, hogy kormánya nem fog visszariadni a nehéz döntésektől a kiadásokat illetően. A brit hiányról annyit ígért, hogy 2014-re a mostani felére csökkentik.

Az IMF-nek és a Világbanknak sokkal központibb szerepet kellene játszania a globális gazdasági stabilizáció érdekében, és ebbe beletartozik az is, hogy segítenek az országoknak, hogy bebiztosítsák magukat a jövő válságai ellen.

Nincs több prémium

A másik központi kérdés a banki prémiumok kifizetése volt. Nicolas Sarkozy és Angela Merkel összehangolt intézkedést javasol a bankvezetők rendkívül magas bónuszai ellen, nemzetközi megállapodást sürgetnek a kérdésben. Szerintük meg kell akadályozni, a rendkívüli juttatások kifizetését, akár törvényekkel is. A banki prémiumok ellen több ország vezető politikusai is kikeltek, a holland, spanyol, olasz, svéd pénzügyminiszter szerint legkésőbb a pittsburghi csúcson véget kell vetni a banki prémiumok kifizetésének.

A kérdésben azonban nem mindenki ért egyet, a britek és az amerikaiak szerint a kérdést nem lehet törvényekkel megoldani. A Wall Street Journal tudósítása szerint azonban komoly előrelépés történt a londoni találkozón. A lap forrásai szerint az összes fél azon dolgozik, hogy megállapodásra jussanak a kérdésben, hogy a pittsburghi találkozón már közös álláspontot tudjanak kialakítani.