Möbius kezében négymilliárd román euró

2009.09.10. 10:36
Romániában csak most kezdődhet meg igazán a privatizációs hullám, ennek egyik fő elemét pedig az az állami alap alkothatja, amit még 2005-ben a kommunista tulajdonelkobzások károsultjainak megsegítésére hozta létre. Az alap 65 százalékban állami tulajdon, a költségvetésre nehezedő nyomás miatt pedig több meghatározó állami vállalatot is kiárusíthatnak, ami éppen ehhez az alaphoz köthető. A vagyonkezeléssel a Templetont bízták meg, aminek első feladata az alap tőzsdére vitele lesz, a hírek szerint erre maximum fél év múlva sor is kerülhet.

A közel 4 milliárd eurós vagyont kezelő román állami alap, a Tulajdonalap (Fonul Proprietatea) közgyűlése végül a vagyonkezeléssel azt a Franklin Templeton-t bízta meg, aminek egyik nagyágyúja a nagy feltörekvő piaci guru, Mark Möbius - írja a Reuters.

A Tulajdonalapot még 2005-ben hozták létre azért, hogy a kommunizmus időszakában a tulajdonaiktól megfosztott embereket valamilyen formában kompenzálják. A helyzet viszonylag egyszerű volt, akinek nem tudtak természetben kárpótlást nyújtani, az bizonyos mértékben tulajdonosává vált az alapnak. Természetesen nem lehetett teljes kárpótlásra számítani, még a Tulajdonalappal kiegészülve sem, viszont legalább meg volt az állami kezdeményezés, ahogy például évekkel ezelőtt a környező országokban.

Romániában csak most tervezik beindítani a privatizációs hullámot, ennek pedig egyik kulcsszereplője lehet a Tulajdonalap, hiszen az alap több mint 80 vállalatban többségi tulajdonos. A portfólióban több meghatározó állami vállalat is szerepel, amelyek a megújuló illetve nem megújuló energiaszektorban működnek, így például a Petrom, a Hidroelectrica, a Transelectrica és a Romgaz is.

A Templeton képviselői a Reuters szerint a közeljövőben az alap tőzsdére vitelét tervezik, a hírek szerint fél éven belül meg is történhet a történelmi lépés. Vélhetően a következő időszakot a Templeton a helyzet felmérésére szenteli, a tőzsdére lépés előkészítése ugyanis nem egyszerű feladat ismerve a portfóliót, ezt követően pedig nem elképzelhetetlen, hogy az állami pakettek eladásában is részt vállal a vagyonkezelő.

Az alap tulajdonosi struktúráját megnézve azt láthatjuk, hogy az állam a pénzügyminisztériumon keresztül 65 százalékos részt birtokol, míg az alap vagyonának 27.4 százaléka magánbefektetők kezében van. Az egyik fő magánbefektető, a Cartesial Capital Group üdvözölte a Templeton érkezését, sőt a vezérigazgató szerint fontos mérföldkövet jelent ez a Fonul életében.