Tavaly ősz óta nem állt ilyen jól a New York-i tőzsde

2009.09.11. 00:03
Csütörtökön már az ötödik egymást követő kereskedési napon zártak pluszban a New York-i értéktőzsde vezetői indexei, amelyek közül a DJIA és az S and P 500-as mutató is áttörte a következő, erős ellenállási szintet.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,84 százalékkal (79,88 ponttal) 9627,10 pontra erősödött, azaz átlépett a 9600 pontos határon. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,15 százalékkal (23,63 ponttal) 2084,02 pontra kúszott fel. Az S and P 500-as mutató is fontos lélektani határt lépett át az 1040 pont áttörésével, zárásra értéke 1,04 százalékkal (10,75 ponttal) 1044,12 pontra emelkedett. Utoljára tavaly novemberben, illetve októberben álltak ilyen magas szinten a tőzsdemutatók.

A kereskedést és a jó kedvet fellendítette az amerikai kincstári kötvények sikeres aukciója, valamint az, hogy a Procter and Gamble, a világ egyik legnagyobb fogyasztásicikk-gyártója közölte, hogy eladásainak 1-4 százalékos bővülésére számít az idei év utolsó negyedévében, ami jóval kedvezőbb eredmény lesz a mostani negyedévhez képest.

Javított a befektetői hangulaton az a tőzsdenyitás előtt nyilvánosságra került adat is, amely szerint a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt először kérők száma. Ennek hatását azonban jórészt ellensúlyozta az újabb makroadat, amelyből az derült ki, hogy júliusban tíz éve nem látott mértékben nőtt a havi amerikai külkereskedelmi hiány.

Általában rossz hónapnak könyvelik el a New York-i értéktőzsdén a szeptembert, gyakran zártak a tőzsdemutatók veszteséggel ebben a hónapban. A nagy nyári részvényár-emelkedés után sokan számítottak arra, hogy már szeptember első napjaiban komolyabb korrekció lesz, ennek azonban egyelőre semmi jele.