Madoff csak nevetett az ellenőrökön

2009.09.12. 10:22 Módosítva: 2009.09.12. 10:32
A kötvénycsalások és pénzmosás miatt elítélt Bernard Madoff a tőzsdefelügyelet ellenőreinek tapasztalatlanságára is felhívta egyik partnere figyelmét egy most kiszivárgott 2005-ös telefonbeszélgetés szerint. Madoff kinevette az ellenőröket, és ügyfeleinek is azt tanácsolta, hogy ne válaszoljanak a kérdésekre.

A Wall Street legnagyobb csalássorozatát elkövető Bernard Madoff lenézte és kinevette a tőzsdefelügyelet (SEC) ellenőreit, akiket szerinte könnyedén ki lehetett játszani, derült ki egy évekkel ezelőtti telefonbeszélgetésből, amelynek szövegét a napokban hozták nyilvánosságra.

Amerikai elemzők szerint, ez volt az igazi Madoff - aki ismerte a kiskapukat és lenézte, kinevette az ellenőröket - nem pedig az a bűnbánó alak, akit a bíróságon látni lehetett, miután lebukott.

A kötvénycsalás, több rendbeli pénzmosás és egyéb vádpontok miatt júniusban 150 év börtönbüntetésre ítélt egykori üzletember több évtizeden át legalább 65 milliárd dolláros kárt okozott befektetők ezreinek, akiket a piramisjátékra hasonlító Ponzi-trükkel csapott be. Fantombevételeket produkált látszólagos tőzsdei ügyletekből, miközben a korábbi befektetők magas hozamát az új áldozatok pénzéből fizette ki.

Bevált technikát használt

"Először is ez a beszélgetés természetesen el sem hangzott" - kezdte Madoff egy 2005-ben rögzített hosszú telefonbeszélgetésben. Arról adott bizalmas tanácsokat partnerének, a Fairfield Greenwich Advisors befektetési tanácsadó cég egyik munkatársának, hogyan lehet kijátszani a tőzsdei felügyelet ellenőreit.

Madoff a beszélgetés közben nem mondta ki egyszer sem, hogy meghamisítja a bevételeiről szóló jelentéseket és Ponzi-sémát működtet. "Semmit ne írjon le" - hangzott Madoff egyik fontos tanácsa. Érvelése szerint "a legjobb, ha az ember elkerüli az írásbeli utasításokat, ha lehetséges", mert az írásos anyagokat bekérhetik.

Nem zavartatta magát a felügyelők miatt

Madoff sikerrel alkalmazta ezt az elvet. A SEC felügyelői, amikor az üzletember azt mondta nekik, hogy nincs írásos dokumentum az üzletpolitikájáról, mert azt "belső megérzéseire" alapozta, nem folytatták a nyomozást. A csaló elég megvetően beszélt a felügyelőkről, akik becsapásához szerinte nincs szükség különösebb tehetségre.

"Ezt mindig végigjátsszuk (...) jönnek a srácok, hogy megvizsgálják a könyvelést, az adatokat (...) egy kismillió különböző kérdést tesznek fel, mi meg időnként nevetve rájuk nézünk és azt kérdezzük tőlük, mi van gyerekek, könyvet írtok?" - mondta.

A telefonbeszélgetésben arra hívta fel a figyelmet, hogy tartózkodóan kell viselkedni a felügyelettel. Azt tanácsolta, a Fairfield vezetői ne áruljanak el sokat a cégeik közötti kapcsolatokról, ne kínáljanak fel válaszokat.

A napokban hozták nyilvánosságra a belső vizsgálati jelentést

A SEC napokban nyilvánosságra hozott belső vizsgálati jelentésében az szerepelt, hogy a kikezdhetetlen tekintélyű üzletember valósággal megfélemlítette a felügyelőket. Hosszú történeteket mesélve viccelődött, majd egyik pillanatról a másikra kidagadó erekkel a nyakán kiabálni kezdett velük.

Madoff tisztában volt azzal, amit a tőzsdefelügyelet csak mostanában tudatosít: a SEC ellenőrei többnyire fiatal, tapasztalat nélküli szakemberek voltak, akik igazából azoknál a cégeknél szerettek volna elhelyezkedni, amelyeknek a felügyeletével megbízták őket.

A The Wall Street Journal a héten úgy fogalmazott: a tőzsdefelügyeletnek fájdalmasan sok lehetősége lett volna, hogy véget vessen Madoff csalásának, de a szakértők tapasztalatlansága, az ügynökségen belüli személyes ellentétek és a hiányos kommunikáció miatt ez nem történt meg. A SEC különböző osztályai között nem volt kifogástalan az együttműködés, a szakértők több tippet figyelmen kívül hagytak, képtelen voltak észrevenni a mélyebb összefüggéseket és nem tettek óvintézkedéseket, írta az első számú amerikai üzleti újság.