Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A német kormány is megsegítené az Airbus A350-es gépét

2009.09.13. 11:55 Módosítva: 2009.09.13. 11:56
Az Airbus június elején jelentette be, hogy ötmilliárd eurót is elérő hiteltámogatást kérne Airbus A350-es kifejlesztéséhez. Nagy-Britannia és Franciaország már korábban jelezte, hogy segítenének a világ vezető repülőgépgyártó vállalatának, ha minden igaz, Németország is beszáll.

A német kormány 1,1 milliárd eurós állami garanciával támogatná az európai repülőgépgyártó Airbus A350-es, széles törzsű repülőgépének kivitelezését. A német Focus magazin legújabb számában egy bizalmas dokumentumra hivatkozva azt írja: a kormány az állami tulajdonban lévő KfW bankon keresztül biztosítana hitelt.

Az európai kormányok komoly összegeket akarnak arra fordítani, hogy az Airbus finanszírozni tudja az A350-est. Mindezt annak ellenére teszik, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerint ezek a segélyhitelek megsértik a szabályokat. Korábbi hírek szerint Nagy-Britannia 340 millió font értékű hitelt nyújtana a fejlesztésére és Franciaország is hasonló lépéseket tervez.

A világ vezető repülőgépgyártó vállalata június elején jelentette be, hogy esetleg ötmilliárd eurót is elérő hiteltámogatást kér. A vállalat azért fordul a kormányokhoz segítségért, mert a bankok hitelezési lehetőségeit kevesli, márpedig a 350 utas szállítására alkalmas A350-es géptípus kifejlesztése körülbelül 12 milliárd euróba kerülhet.

Az Airbus vállalkozásban közreműködő négy államnak, Franciaországnak, Németországnak, Spanyolországnak, illetve kisebb részben Nagy-Britanniának ezen költség legalább 30 százalékát kellene finanszíroznia.

A gép 2013-ban állna forgalomba, eddig ötszáz A350-es repülőgépre érkezett megrendelés csaknem harminc ügyféltől.