Megmentenék a svájci banktitkot

2009.09.21. 08:01 Módosítva: 2009.09.21. 08:04

Ha kissé késve is, de a svájci bankszövetség megtalálta a módját az elmúlt hónapokban megtépázott híres svájci banktitok megőrzésének, bár a dolognak ára van. A szervezet azzal a javaslattal állt elő, hogy az alpesi ország bankjai terjesszék ki a hazai ügyfeleik és néhány EU-tagország állampolgárai esetében eddig is alkalmazott forrásadó-fizetési rendszert minden olyan ügyfelükre, akinek országával Svájc a kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződést kötött.

A betétek kamatát, az osztalékot és más tőkejövedelmeket terhelő közterhet a pénzintézetek vonnák le és fizetnék be az érintett országok adóhatóságának, így az adózók kilétéről csak nekik lenne tudomásuk. Az ügyfelek szükség esetén a banktól kapott elszámolásokkal igazolhatnák, hogy lerótták fizetési kötelezettségeiket. Az elképzeléssel egyetért a svájci bankok túlnyomó többsége, csak a kormányon múlik, hogy támogatja-e annak nemzetközi elfogadtatását - mondta a Bloombergnek Urs Roth, a bankszövetség vezetője. Bern szinte biztosan pozitívan fogadja a javaslatot, hiszen annak egyik előfeltételét, a kettős adóztatás elkerülését garantáló szerződéseket több mint 12 országgal újratárgyalta az elmúlt fél évben.

A helyi törvények szerint a svájci állampolgárok 35 százalékos forrásadót fizetnek kamatjövedelmeik után, amit a bankok vonnak le. 2005 óta néhány európai uniós országba is utalnak hasonló közterheket, amelyekből ezek kormányai 2008-ban összesen 553,8 millió frank (538 millió dollár) bevételre tettek szert. A svájci bankoknál van a világ kezelt offshore magánvagyonának 27 százaléka, így az adóztatás kiterjesztéséből több milliárd frankos átcutalások jöhetnek össze.

A kormány márciusban kötelezettséget vállalt arra, hogy együttműködik a világ más országaival az adóelkerülés elleni harcban, Svájc ezt megelőzően felkerült az OECD adóparadicsomokat felsoroló feketelistájára. Ennek jegyében Bern egy hónappal ezelőtt megegyezett az USA illetékes hatóságaival, hogy kiadják az UBS AG, a legnagyobb svájci bank 4450 amerikai ügyfelének adatait, akiket azzal vádolnak, hogy adóelkerülés céljából vitték ki vagyonukat az Egyesült Államokból. A bank ezenfelül 780 millió dollár kárpótlást is fizetett.