S&P: Orbán marad Bajnai ösvényén

2009.09.28. 18:21
Tavasz óta szinte megállt a feltörekvő gazdaságok adósminőségének romlása - áll a Standard & Poor's hétfőn Londonban kiadott féléves térségi elemzésében, amely szerint Magyarországon a jövő évi választások után sem várható lényeges eltérés a jelenlegi, megfontolt költségvetési politikától.

A világ legnagyobb hitelminősítő intézete által a felzárkózó térségről összeállított új, 36 oldalas helyzetértékelés kimutatja, hogy "markánsan csökken" az országcsoportot érintő szuverén leminősítések száma. Április óta a cég listáján összesen három felzárkózó piaci államadós kockázati osztályzata romlott; a megelőző félévben még 14 visszaminősítést jelentett be a cég ebben a kategóriában.

Ezek között volt Magyarország is, amelynek adósosztályzatát az S&P március végén rontotta.

Magyarország szuverén adósságát a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P a befektetői sáv alsó szélének tekintett "BBB mínusz", a Fitch ennél egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) osztályzattal listázza a magyar adósságot, jóllehet mindhárman leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tartanak érvényben a besorolásokra.

A Fidesz sem hoz fordulatot

A Standard & Poor's hétfői londoni elemzésében közölte: várakozása szerint "Bajnai Gordon technokrata kormánya" jórészt teljesíteni fogja az idei évre kitűzött 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt, és a javuló piaci hozzáférés miatt a kormány most már valószínűleg kevésbé fog rászorulni a Nemzetközi Valutaalap és az EU finanszírozási forrásaira.

Az elemzés szerint a jövő évi választások után várhatóan kormányra kerülő jobbközép Fidesz "jelenleg populista platformon állva kampányol" ugyan, a Standard & Poor's azonban nem számol azzal, hogy az ország jelentős mértékben eltér a megfontolt költségvetés-politikai iránytól.

Magyarország költségvetési és gazdasági helyzetének javulása ellenére az új kormánynak is jókora reformkihívásokkal kell majd szembenéznie; ennek kulcselemei közé tartozik a közfinanszírozás további konszolidációja és a nagy államadósság-teher mérséklése - áll az S&P hétfői londoni elemzésében.