Írországnak százmilliókat hozhat a győztes népszavazás

2009.10.04. 17:55
Elemzők szerint évente 200 millió eurót hozhat a lisszaboni szerződés pénteki megszavazása Írországnak, a népszavazás sikere ugyanis csökkentheti a kamatköltségeket és a kockázati felárat.

Elemzői becslések szerint Írország évente 200 millió eurót takaríthat meg, mivel a lisszaboni szerződés jóhagyásával várhatóan csökken az ír szuverén adósság kockázati kamatfelára. A hétvégi, megismételt népszavazáson az ír választók több mint kétharmados többséggel hagyták jóvá az EU intézményi reformjaira kidolgozott szerződést, amelyet 2008-ban még elvetettek.

Brendan Butler, az ír üzleti és munkáltatói szövetség (IBEC) külkapcsolati igazgatója a The Sunday Telegraph című vezető konzervatív vasárnapi brit lapnak azt mondta: két éve az ír adósság felára még ugyanannyi volt, mint Németországé, jelenleg azonban a piac a német államkötvényre érvényes felárnál már 1,6 százalékponttal magasabb kockázati többletet számol fel Írországnak.

Előzetes szakértői becslések szerint a lisszaboni szerződés újbóli elutasítása további fél százalékponttal emelte volna az ír kockázati felárat. Butler azonban azzal számol, hogy a népszavazás sikere most ugyanennyivel csökkenti a kamatköltségeket, ami évente akár 200 millió euró megtakarítást jelenthet. Az IBEC igazgatója szerint a lisszaboni szerződés elfogadásának üzenetét az amerikai vállalati igazgatótanácsok is meghallják, márpedig az Egyesült Államok a legnagyobb beruházó az ír gazdaságban.

Az Intel elektronikai csoport nyíltan és erőteljesen részt is vett a lisszaboni szerződés jóváhagyásáért folytatott népszavazási kampányban. Szerintük Írország - elutasítás esetén - elszigetelődhet az egységes európai piactól, éppen olyan időszakban, amikor az ír gazdaság segítségre szorul. Az ír hazai össztermék (GDP) az OECD legutóbbi előrejelzése szerint az idén 9,8 százalékkal zuhan, ez lesz a legnagyobb visszaesés a fejlett ipari térségen belül.

Az ír szuverén adósság határidős törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak díjszabása is jóval az iparosodott országoké felett jár, sőt meghaladja több kelet-európai országét is. A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor's március végén megvonta Írországtól a lehető legjobb, "AAA" szuverén adóskockázati besorolást, és a cég azóta júniusban még egyszer leminősítette az ír adósságot, amelynek besorolása most "AA".