Megszorítások a British Airwaysnél

2009.10.06. 20:28
Leépítéseket és bérbefagyasztást jelentett be a súlyos anyagi helyzetben lévő British Airways. A cég tavaly naponta egymillió fontos veszteséggel működött.

A legnagyobb brit légitársaság, a British Airways kedden közölte: a jövő hónaptól ezer dolgozó önkéntesen távozik a cégtől, további háromezer pedig részmunkaidős foglalkoztatást vállalt. Ez - pénzügyi kihatásait tekintve - 1700 fős létszámleépítésnek felel meg. A cégnél jelenleg nem egészen 40 ezren dolgoznak.

A társaság emellett két évre befagyasztja teljes munkaidőben dolgozó utaskísérőinek fizetését.

A BA a márciussal végződött legutóbbi pénzügyi évéről 375 millió font (115 milliárd forint) adó utáni veszteséget jelentett, vagyis tavaly naponta több mint egymillió fontos veszteséggel működött.

Ez volt a legnagyobb éves veszteség a British Airwaysnél azóta, hogy a légitársaságot 1987-ben privatizálták.

Willie Walsh vezérigazgató - jelképes gesztusként - júliusban nem vett fel fizetést, és erre ösztönözte az alkalmazottakat is. Az ötlet azonban nem talált lelkes fogadtatásra: a szakszervezetek akkoriban azzal vágtak vissza, hogy Walsh évente több mint 700 ezer font jövedelmet visz haza, vagyis megengedhet magának egy hónapnyi ingyenmunkát, az utaskísérők és a kiszolgáló személyzet tagjai viszont nem.