Átvették a kínaiak a Hummert

2009.10.09. 21:45
Alternatív üzemanyaggal hajtott Hummerek is készülnek majd a jövőben, ugyanis a GM megvált szabadidősterepjáró-részlegétől, és eladta egy kínai cégnek, amelyik hibrid-Hummereket is szeretne fejleszteni. A kínai cégnek állítólag 150 millió dollárjába került a legendás márka megvásárlása, noha nyáron még 500 milliót szeretett volna kapni érte a GM.

Kínai kézbe került az amerikai Hummer márka; a General Motors (GM) pénteken írta alá az adásvételi szerződést a Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery nevű vállalattal. A kevéssé ismert kínai cég 80 százalékos, míg egy hongkongi befektető 20 százalékos tulajdonrészt szerez az egykor az amerikai terepjárók jelképének számító márkában.

Az adásvétel pénzügyi részletei nem publikusak, de egy az ügyletet ismerő személy szerint a nyáron csődvédelmet kért GM 150 millió dollár körüli árért adta el a szabadidős terepjárókat gyártó részlegét. (A GM júniusban még azt közölte, hogy 500 milliós vagy még nagyobb bevételre számít.) A szerződés értelmében a kínai vásárlók megkapják a Hummer amerikai országos kereskedői hálózatát is.

A GM korábban azt is közölte, hogy a vásárló elkötelezett a márka fejlesztése mellett, tervei között szerepel alternatív üzemanyaggal hajtott modellek gyártása is. A délnyugat-kínai Csengtu városából irányított Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery cég profiljáról korábban annyit közölt a The Wall Street Journal, hogy szinte mindent előállít az építkezési gépektől kezdve a billenős járműveken át az autópálya- és hídelemekig. A magánkézben levő vállalat erőteljes növekedést ért el az utóbbi években hazai cégek felvásárlásával.

Az újság szerint a kínai autógyárak a közelmúltban megerősödtek, néhányuk külföldi márkákra is szemet vetett. A téves detroiti termékfejlesztés jelképévé vált, benzinzabáló járműveket előállító Hummer megvétele mégis szokatlan lépés egy kínai cég részéről, hiszen a pekingi kormány is a kisautók eladását és az elektromos, valamint alternatív üzemű járművek fejlesztését ösztönzi. (Bármely külföldi cég megvétele a kínai kormány jóváhagyását igényli.)

A tervek szerint a Hummer a jövő évben még biztosan folytatja a H3, illetve H3T jelű terepjárók gyártását néhány amerikai üzemében a kínai vásárlók számára. Ha a Hummert nem sikerült volna eladni, a dél-manhattani csődbíróság valószínűleg bezáratta volna.