Megint őrült bónuszokat osztanak az amerikai bankok

2009.10.16. 11:56 Módosítva: 2009.10.16. 12:07
Az év első kilenc hónapjában összesen 16,7 milliárd dollárt szánt a Goldman Sachs az alkalmazottak bérének és bónuszainak kifizetésére – csaknem annyit, amennyit a rekordesztendőnek számító 2007-es év hasonló időszakában, amikor is Lloyd Blankfein vezérigazgató 70 millió dollárt keresett. Mindez sokak szerint vérlázító, az pedig kellemetlen, hogy a Wall Streetnek, vagyis az amerikai pénzintézeteknek – különösen a befektetési banki üzletágaknak – most sokkal jobban megy, mint a teljes amerikai gazdaságnak.

David Viniar , az amerikai Goldman Sachs bankház pénzügyi igazgatója szerint az idei bónuszok összege több lehet, mint 2008-ban volt, amikor is a Goldman 10 milliárd dollárt kapott a kormány TARP programjából (az ottani bankmentő csomagból, amely nagybankok sokaságát mentette meg az összeomlástól – a szerk.), és egyes felsővezetők – például Blankfein – nem kaptak év végén bónuszt. A Goldmannak tavaly 2,3 milliárd dolláros profitja keletkezett a veszteséges utolsó negyedév ellenére.

Az idei év azonban, mint Viniar fogalmazott, “drámaian jobb" lesz, így szerinte jöhetnek a csillagászati bónuszok. A Goldman indokai nem különböznek a korábbiaktól: ha nem fizetnének ennyit, elvándorolnának a dolgozók a rendkívül erős versenytársakhoz.

Pedig a Goldmannál és a JP Morgannél erősebb bankot Amerikában most nehezen találni, a társaság profitja minden várakozást felülmúlóra sikeredett, rámutatva egyúttal arra, hogy a befektetési banki tevékenység (elsősorban most a kötvény- és devizakereskedésre kell gondolni) mennyivel jövedelmezőbb ezekben az időkben, mint a lakossági bankolás.

Utóbbin a Citigroup például sokat bukott (összesen 8 milliárd dollárt, a legtöbbet a hitelkártya és jelzáloghitel üzletágakban), így nyolc negyedévből már hetet kellett veszteséggel lezárnia a bankóriásnak, kérdésessé téve, mikor fizetheti vissza az állami támogatást, melyért cserébe most kénytelen tulajdonosai között tudni a 34 százalékos államot.

Nem árt felidézni, hogy nyáron élénk vita bontakozott ki arról világszerte, hogy a bankárok bónuszait érdemes lenne korlátozni, amire egyfajta erkölcsi okból van szükség, ugyanis az adófizetők pénzéből összeállított mentőcsomagok húzták ki a pácból sok országban a pénzügyi rendszert. Bő egy hónapja a G20-csúcson tárgyaltak a kérdésről, azonban nem tudtak dűlőre jutni egymással a világ vezető hatalmai, főként az Egyesült Államok kardoskodott a - többek között a németek és franciák által is forszírozott javaslat - banki prémiumok korlátok közé szorítása ellen.