Forgó hotel épül Horvátországban

2009.10.25. 16:59
Split közelében, egy szigeten épül meg az első olyan európai szálloda, amelyet úgy lehet forgatni, hogy minden ablaka - egy bizonyos időben - tengerre nézzen. A szálloda csak háromemeletes lesz, megépítése 90 millió euróba kerül majd.

Európa első forgószállodáját készülnek felépíteni a horvátországi Split közelében. A szállodát Richard Hywel Evans tervezi. A koncepció az volt, hogy a szálloda szobájának minden ablaka tengerre néző legyen és ezt a forgással lehet elérni. A forgó szálloda pontos helye Šolta szigeten lesz, nagyjából 35 perces hajóútra Splittől.

A hotel három emeletes lesz, és nagyon lassan fog forogni, naponta csupán 1,3-szor fordul meg tengelye körül, így mindegyik szobából lehet látni a tengert, a kikötőt és a várost is. A szálloda közeoe nem forog, itt lesznek a liftek, a lépcsőház és a recepció. Az építéssel egyidőben az egész kikötő környékét – itt lesz ugyanis a szálloda – fel szeretnék újítani, villákat, vendégházakat alakítanak ki.

Maga a hotel egy hatalmas medence közepén fog állni, így a tervek szerint olyan lesz, mintha úszna a vízen. A projekten már öt éve dolgoznak, és már a szükséges engedélyeket szerzik be a hatóságoktól – nyilatkozta az építtető Vicienco Blagaic.

A spliti üzletember állítása szerint több befektető érdeklődik a projekt iránt, melynek építése jövőre kezdődik. A teljes költséget nagyjából 90 millió euróra becsüli.