Románia nem teljesíti az IMF-kötelezettségeit

2009.10.27. 17:02
Traian Basescu román államfő szerint Románia az év végéig nem tudja teljesíteni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött készenléti hitelegyezménybe foglalt egyes kötelezettségeit.

Az államfő szerint felül kell vizsgálni az IMF-fel kötött megállapodást, amelynek új változatát az IMF decemberben hagyhatná jóvá.

Emil Boc román ügyvivő miniszterelnök ugyanakkor ma azt mondta, hogy kabinetje teljesítette az október 1-ig vállalt kötelezettségeit, a mulasztások elsősorban a parlamentet terhelik. A törvényhozó testület ugyanis még nem fogadott el több olyan jogszabályt, amelyet Románia megígért az IMF-nek. A pénzintézet küldöttsége szerdán érkezik Bukarestbe, és két hétig tárgyalásokat folytat a hitelegyezményről a román hatóságokkal.

Emil Boc közölte, hogy kabinetje nem készül a hitelegyezmény újratárgyalására. A hitelszerződés hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva 5,5 százalékos államháztartási hiánycélt állapított meg kormány számára, ehhez képest a költségvetés hiánya a GDP 5,4 százalékán állt a harmadik negyedév végén.

A parlament azonban nem fogadta még el az adózási felelősség növeléséről szóló jogszabályt, valamint a jövő évi költségvetést. Hasonló mulasztásnak számít a nyugdíjtörvény is, amelyet a kormány októberben gyorsított eljárással már nem terjeszthetett a törvényhozó testület elé, mert időközben megbukott a kisebbségi kabinet. Jelenleg ügyvivő kormány irányítja az országot, ezért sokáig kérdéses volt az IMF küldöttségének romániai látogatása is.

Az IMF szerdán kezdődő látogatásától függ, hogy Románia lehívhatja-e a március végén kötött csaknem 20 milliárd euró értékű, többoldalú készenléti hitelegyezménynek a soron következő részleteit az IMF-től és az EU-tól.

Tanulságok ránk nézve

Az, hogy a román ügyben mennyire mutatkozik engedékenynek az IMF, jelzés értékű lehet a több országra, így hazánkra nézve is. Novemberben jön Budapestre a Valutaalap küldöttsége, hogy értékelje a kormány és az ország elmúlt negyedéves teljesítményét és tájékozódjon a közeljövőben kirajzolódó folyamatokról.

A hazánkkal folytatandó tárgyalásokon kulcskérdés lesz az idei költségvetésihiány-cél be- vagy be nem tartása. Úgy látszik ugyanis, hogy nagyon a határon táncolhat a deficit, márpedig eddig kétszer is engedte módosítani az IMF az idei hiánycélt, így ha most is szemet hunyna az esetleges deficitterv túllépése felett, azzal a jövőbeli alkupozícióját, felügyelő szerepét gyengítené.

Vélhetően az is terítékre kerül az itteni tárgyalásokon, hogy a közpénzügyi csomag körül több fordulóból álló pengeváltás történt az előírások közül többet be nem tartó kormány és a közpénzügyi csomag felett őrködő Költségvetési Tanács között.