Iráni gáz is kellene a Nabucco-projekthez?

2009.10.31. 15:07 Módosítva: 2009.10.31. 15:26
Az idézett iráni vezető konkrétan még egy európai vállalatot sem nevezett meg, akivel már tárgyalásokat folytatnának a részvételükről. Az Egyesült Államokban azonban, amely vitában áll Iránnal annak atomprogramja miatt, biztosan aggodalmakat keltene. Az irániak szerint a gázvezeték nem lesz működőképes, ha nem vesznek részt benne, mert nem lesz hozzá elég gáz.

Irán nem hivatalos tárgyalásokat folytat néhány európai vállalattal a Nabucco gázvezeték projektben történő részvételéről, idézett egy magas rangú iráni energetikai tisztségviselőt szombaton a Mehr iráni hírügynökség. Irán a világ második legnagyobb földgáztartalékával rendelkezik, de exportját csak lassan képes bővíteni, részben amiatt, mert a Teherán ellen elrendelt amerikai szankciók hatására nem jut hozzá a szükséges technológiához.

Irán nélkül nem lesz elég gáz a vezetékben?

Az iráni állami gázexportáló vállalat (NIGEC) ügyvezető igazgatója nyilatkozatában nem nevezett meg egyetlen olyan európai vállalatot sem, amellyel állítása szerint Teherán nem hivatalos tárgyalást kezdett a Nabuccóban való iráni részvételről.

A tisztségviselő azonban megjegyezte: a vezeték építéséről eddig csak a fogyasztó és tranzitországok írtak alá megállapodást, nem véglegesítettek viszont egyetlen szerződést sem olyan országokkal - például Iránnal, Azerbajdzsánnal vagy Türkmenisztánnal -, amelyek meg tudnák tölteni gázzal a vezetéket. Szerinte a gázvezeték nem lesz működőképes, ha Irán nem vesz részt benne. Egyes megfigyelők szerint bármilyen hasonló tárgyalás minden bizonnyal aggodalmat kelt az Egyesült Államokban, amely vitában áll Iránnal annak atomprogramja miatt.

Csökkentené az orosz függőséget

A több mint 3300 kilométeres Nabucco vezetéknek az a célja, hogy Oroszország megkerülésével, nem orosz földgázt juttasson Európába, csökkentve ezáltal a földrész függőségét az orosz energiaszállításoktól.

A Nabucco Törökországból indulna, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva a Bécs melletti baumgarteni gázelosztóba juttatná a tervek szerint nagyrészt közép-ázsiai földgázt. A projekt jelenlegi részvényesei a magyar Mol mellett az osztrák OMV Gas and Power, a román Transgaz, a bolgár Bulgarian Energy Holding, a török BOTAS és a német RWE vállalat. A megvalósítás végső fázisában a tervezett szállítókapacitás évi 31 milliárd köbméter lesz.