Auguszta
-7 °C
0 °C

Megkezdődött a Quelle végkiárusítása

2009.11.01. 19:49
A német csomagküldő áruházláncra októberben mondta ki a halálos ítéletet a csődbiztos.

Németország és egyben Európa egyik legtekintélyesebb áruházláncánál, a Quellénél vasárnap megkezdődött a végkiárusítás. A 82 éves, katalógusáról nemzetközi hírnévre szert tett csomagküldő vállalatra a csődbiztos még október második felében mondta ki a halálos ítéletet.

A Quelle németországi áruházai, illetve üzletei, továbbá műszaki központjai minden megmaradt raktári készletet értékesítenek, a hírek szerint mintegy 18 millió árut, amelyek túlnyomó többsége ruházati, illetve műszaki cikk. Ez egyben azt jelenti, hogy a raktárak kiürülése után több mint 4000 alkalmazott kerül az utcára.

A Magyarországon népszerű áruházlánc nevéhez fűződő szomorú rekord, hogy Németország történetében a mostani az eddigi legnagyobb ilyen jellegű végkiárusítás. Mindenesetre az érdeklődés egész nap óriási volt, az olcsó áruk után vadászók az internetes rendelésekkor rövid időre meg is bénították a Quelle honlapját.

A végkiárusítás előreláthatólag néhány hétig tart. A különböző árukra rendkívüli a kedvezmény, a gyermek-, férfi- és női ruházati cikkek esetében az engedmény 30 százalékos, a bútorokra és textíliákra 20, a műszaki cikkekre pedig 10 százalékos. Az egykor szebb napokat megélt őszi, illetve téli katalógusok szintén hatalmas kedvezménnyel kerülnek kiárusításra.

A csődbiztos korábban a Quelle forgalmának fokozatos visszaesésével, a vásárlók bizalmának elvesztésével, a megrendelések elmaradásával, és mindenekelőtt a csomagküldő szolgálat növekvő veszteségeivel, illetve e szolgálat finanszírozását célzó törekvések meghiúsulásával indokolta a felszámolást. Megmentése érdekében több potenciális beruházóval is próbálkoztak, végül azonban a cég veszteségei és rendkívül alacsony forgalma miatt valamennyi érdeklődő visszalépett.

A végkiárusítás alig néhány nappal a Quelle 82. születésnapja után kezdődött. A céget 1927 október 27-én alaította Fürthben Gustav Schikedanz kereskedő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!