Huba
17 °C
33 °C

Csődvédelmet kért egy amerikai óriásbank

2009.11.02. 08:27 Módosítva: 2009-11-02 08:37:59
Csődvédelmet kért az amerikai CIT Group. A kis- és középvállalatokat finanszírozó bank összeomlása a legnagyobb szabású bukás a Lehman Brothers tavaly őszi csődje óta, és az ötödik legsúlyosabb vállalati csőd az amerikai gazdaság történetében.

A New York-i központú társaság helyi idő szerint vasárnap kért csődvédelmet, miután a 64,9 milliárd dollárt kitevő adósság átütemezésére kidolgozott terveket elutasították a hitelezők.

Az egymillió vállalati ügyféllel rendelkező cég nem kíván kivonulni az üzleti életből, úgynevezett reorganizációs csődvédelmet kért. A 101 éve alapított társaság átszervezését az egyik fő részvényes, Carl Icahn multimilliárdos befektető és a Goldman Sachs bank összesen 3 milliárd dollárral támogatja.

A társaság 60 milliárd dolláros eszközállománnyal rendelkezett, amely a negyedik legnagyobb csődnek számít az Egyesült Államok történetében. A hitelezési veszteségek és a pénzügyi válság miatt beszűkülő finanszírozási források következtében a cég már régóta súlyos problémákkal küszködött és az állam is visszautasította segítségkérését.