Magyarországon a harmadik legnagyobb az áfahiány

2009.11.02. 09:58
Görögország és Szlovákia után nálunk a harmadik legnagyobb az esedékes, de be nem fizetett áfa aránya az elméleti fizetési kötelezettség arányában - olvasható ki az Európai Bizottság által pénteken közzétett tanulmányból. A be nem fizetett áfa nemcsak csalások miatt kieső bevételt jelenti, hanem például az általában tisztességesen fizető adóalanyok időnkénti adóhátralékát, a jogszerű adócsökkentő tényezők kihasználását (adóoptimalizálás), illetve a csődbe ment vagy felszámolt cégek elmaradt befizetéseit is - számol be a Bruxinfo.

Évente 90-113 milliárd euró között mozgott az esedékes, de a tagállamok nemzeti költségvetésébe be nem fizetett áfakötelezettségek összértéke 2000 és 2006 között – állapítja meg a Bizottság felkérésére egy tanácsadó cég által készített tanulmány. A brit Reckon LLP által kizárólag nyilvános adatok felhasználásával összeállított anyag úgy becsüli, hogy 2000 és 2005 között évről-évre folyamatosan emelkedett a be nem fizetett áfakötelezettség mértéke, 2006-ban azonban némi csökkenés volt megfigyelhető.

A tanulmány a nemzeti számlák rendszerében található adatokat vette alapul, ezért becslései nem alkalmasak arra, hogy meg lehessen állapítani, a gazdaság mely ágazataiban különösen nagy a különbség a ténylegesen befizetett és az esedékes (elvárt) áfateljesítés között. Azt sem tudják a kutatók megmondani, milyen termékek vagy szolgáltatások körében jellemző leginkább az elmaradás.

Más felmérésekből azonban azt gyanítják a szakemberek, hogy a csalás miatt különösen nagy bevételkiesésnek kitett ágazatok közé tartozik például az építőipar vagy a különféle háztartási javítási szolgáltatások. A termékek közül pedig nagy az adóbevétel-kiesés például a nagy értékű, ám kis tömegű számítástechnikai vagy szórakoztató elektronikai cikkek esetében.

A most ismertetett brit tanulmány készítői arra mindazonáltal vállalkoztak, hogy az egyes tagállamokra is készítsenek becsléseket az elmaradt áfabefizetések nagyságáról. Eszerint az esedékes befizetések mértékéhez képest a legnagyobb az elmaradás (az úgynevezett áfahiány) Görögországban, ahol az elméleti befizetési kötelezettség 30 százaléka nem folyik be az államháztartásba. A szintén kétes dicsőségű második helyezés Szlovákiának jutott a brit kutatók becslései szerint (28 százalék), míg a szomorú dobogó harmadik fokára képletesen szólva hazánk képviselője állhatna fel, a mi adatunk 23 százalék.

Uniós átlagban 12 százalékos elmaradást mértek a Reckon kutatói. Az új tagállamok elmaradásának átlaga 14 százalék volt, a régieké 12 százalék. A legkevésbé Luxemburgban maradnak el az áfabevételek (az áfahiány mindössze 1 százalékos), de e szempontból kellemes helyzetben van az adóhivatal Spanyolországban és Írországban (2-2 százalék), illetve Hollandiában és Svédországban (3-3 százalék) is.

"Az adócsalás elleni küzdelem részeként pontos számokra van szükségünk az elmaradt bevételekre vonatkozóan. Az áfahiányról szóló tanulmány megerősítette az áfacsalás mértékére vonatkozó korábbi becsléseinket, és rámutatott az áfacsalás elleni uniós szintű küzdelem fontosságára" – közölte a tanulmány nyilvánosságra hozatala alkalmából Kovács László adóügyi biztos.