Aliz
6 °C
14 °C

Putyin: Az EU csak ne garasoskodjon

2009.11.02. 18:12 Módosítva: 2009-11-02 18:24:07
A megint gázháborúra figyelmeztető Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök arra kérte az EU-t, hogy segítsen kifizetni Ukrajnának az orosz gázt. Elemzők szerint az orosz gázszállítások leállítása reális veszély.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök felszólította hétfőn az Európai Uniót, hogy hitelekkel segítsen Ukrajnának kifizetni az orosz gázszállítások ellenértékét.

"Európa segíthet hitelek formájában. Mi már adtunk 2,5 milliárdot, ők is odavethetnek legalább egy milliárdocskát. Pénzük van, csak ne garasoskodjanak, fizessenek egy keveset" - mondta Putyin Lars Lokke Rasmussen dán kormányfővel tartott találkozója után újságírók előtt Moszkvában.

Putyin ezzel arra célzott, hogy Oroszország már korábban előre kifizette Ukrajnának a gáz tranzitdíját 2010 első negyedéig 2,5 milliárd dollár értékben, és ezzel jelentős gazdasági segítséget nyújtott. Putyin emlékeztetett arra, hogy a helyzetről már tájékoztatta Svédországot, mint az EU soros elnökét, és egy telefonbeszélgetésben Angela Merkel német kancellárnak is szólt.

Felidézte azt is, hogy Julija Timosenko ukrán kormányfő tájékoztatta: Viktor Juscsenko ukrán államfő akadályozza a kormány és az ukrán központi bank együttműködését és a gáz árának átutalását. Juscsenko ellenzi, hogy a központi bank pénzt bocsásson ki erre a célra, ismertette Juscsenko álláspontját az elnöki titkárság helyettes vezetője.

Putyin hétfőn hangsúlyozta: az ukrajnai helyzetről részleteket nem tud, és Moszkva nem avatkozik be Ukrajna belügyeibe az elnökválasztási kampány idején. Egyben reményét fejezte ki, hogy mind a Gazprom, mind az ukrán partnerek teljesítik szerződéses kötelezettségeiket.

Az orosz sajtókommentárok szerint Putyin figyelmeztetésével egyrészt kiállt Julija Timosenko mellett az ukrajnai elnökválasztási kampányban, másrészt nyomást gyakorolt Viktor Juscsenko elnökre, miközben cselekvésre szólította az EU-t. Megfigyelők szerint azonban Putyin nem csak ijesztgeti az uniót: az újabb gázháború, és ezzel az Európába irányuló orosz gázszállítások leállása reális veszély, mert Juscsenko megakadályozhatja a fizetést, hogy ezzel rontsa ellenfelei pozícióját az elnökválasztási kampányban.

Orosz megfigyelők szerint ebbe az irányba hat az úgynevezett Gazprom-tényező is, miszerint az orosz monopóliumnak előnyös lenne megbízhatatlan színben feltűntetni Ukrajnát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?