Warren Buffett vasúttársaságot vásárolt

2009.11.04. 14:47

A világ egyik legsikeresebbnek tartott befektetője, Warren Buffett 34 millárd dollárért megvásárolta Amerika második legnagyobb vasúttársaságát, a Burlington Northernt. Ezzel tulajdonképpen amellett tette le voksát, hogy az USA gazdasága hamarosan ismét virágozni fog, és ismét fellendül a vasúti áruszállítás. A szakértők tipikus Buffett ügyletként titulálták a tegnapi vásárlást.

Buffett még 2007-ben kezdett el vasúti részvényeket vásárolni, idén év elején már 20 százalékos részesedése volt a Burlington Northernben. Aztán, mivel úgy látta, hogy a cég elérte mélypontját, felvásárolta az egészet. Iparági szakértők szerint bár a vasúti szállítási forgalom idén mintegy 15 százalékkal esett vissza, ennek ellenére jók a kilátások, mivel a vasút területén jelentős fejlesztések várhatók, ráadásul az olajár emelkedéstől való félelem is az iparágnak kedvez.

A felvásárlással Buffet tulajdonképpen a gabona, illetve a szén árának emelkedésére is fogadott, hiszen a Burlington Northern tehervagonjain ezt a két árut szállítják legtöbbször.

A válság persze Buffett befektetéseit sem hagyta érintetlenül: a tavalyi pánik során hozzávetőleg 25 milliárd dollárt vesztett, azonban állítása szerint még a mostani akvizíció után is több mint 20 milliárd dollárnyi likvid tőkéje marad.